Rendkívüli, egész Veszprémet átható IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál: KÖSZÖNJÜK VESZPRÉM!
2021. június 13.
Operett-menet egész Veszprémben, érdekes, szakmai beszélgetések éttermek, kávézók teraszán, gyermek előadások a Veszprémi Állatkertben és az elmaradhatatlan, nagyszabású, záró operettgála a gyönyörű Szent Mihály Főplébánia előtt… mindezekkel készültünk IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválunk utolsó napján!
Rendkívüli, egész Veszprémet átható IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál: KÖSZÖNJÜK VESZPRÉM!
Jó ebédhez indult zenés, nyitott omnibuszunk, hogy egész Veszprémnek elvigyük Operettfesztiválunkat! A Színház vezetése, Oberfrank Pál igazgató, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, a fesztivál művészeti vezetője, Keller János és művészeink Módri Györgyi, Horváth Csenge, Hirschl Laura, Kőrösi Csaba, Keller Márton és Keresztes Gábor bejárták Veszprém minden utcáját, hogy feltöltő, az operett legjavából összeállított műsorral vigyék el a Hungarikummá is választott, csodálatos műfajt, a magyar operettet. Operett-járatunk a Schőnig Cukrászdánál ért véget, ahol egy igazi szakmai beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők.

„Nagyon kedves a szívemnek ez a beszélgetés, hiszen olyan embereket köszönthetek itt, akik nagyon különlegesek nem csak számomra, de a Veszprémi Petőfi Színház számára is.” - nyitotta meg a beszélgetést, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, aki két igazi, operett-tudóval vitatta meg a műfajt minden csodájával és nehézségével együtt. Bár a két vendég között 68 év korkülönbség van, mégis minden Operettfesztiválnak állandó tagjai. Nemlaha György nagyon sokat adott már Színházunknak és fesztiválunknak is, mindig szívesen jön meghívásunkra. Bár óvodában operetteket dúdolt, később újságíróként és kritikusként mégsem állt szívéhez közel a műfaj. Elmondása szerint nem tudja pontosan mikor, de végül visszatalált ebbe a csodálatos világba, melyet azóta is képtelen elengedni, az operett szerelmese lett. Győry Zsombor bár még csak 11 éves, már láthattuk főszerepben a Veszprémi Petőfi Színház színpadán a Kincskereső kisködmönben, ifjúsági darabunkban, a Keménykalap és krumpliorrban, de már felnőtt előadásokban is szerepel, mint a most is futó a Hárman a padonban. Azt mondta, már 5-6 éves kora óta rajong az operettért, folyamatosan olvassa őket, sőt mi több - előszeretettel tanulja meg a dalokat is akár egymaga. A mostani délutánra is két kedvencével készült a Jaj, Cica… és a Londonban hej operett számokkal, melyet Óhidi Levente kísért zongorán. A tartalmas beszélgetés során szó esett az operett műfaj kihívásairól is, melyről Nemlaha György és Kellerné Egresi Zsuzsanna is elmondta: nem elég jól elénekelni a dalokat, színészként is tudni kell átadni a közönségnek a történetet, az érzéseket, a poénokat, mely mellett komoly koreográfiákat is meg kell tanulni, majd tökéletesen színpadra vinni.

Két szakmai beszélgetésünk között az Óváros étterem teraszán hangolódhattak az operett kedvelők, ugyanis egy Seress Rezső estet hallgathattak a Jászai Mari-díjas színművész, Fesztbaum Béla előadásában.

A csodálatos zenés est után a Hotel Historia Malomkert teraszán Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál várta az érdeklődőket, aki a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művésszel, Balázs Péterrel beszélgetett. „Fantasztikus élmény volt itt, a Veszprémi Petőfi Színházban játszani 4 évet. Tulajdonképpen itt lettem színész, itt kaptam az első főszerepemet is.” - idézte fel. Prózai darabok mellett nem csak musical, de számos operett előadásokban is játszott, többek között az Operettfesztivál első napjának vendégével, Szóka Júliával a Luxemburg grófja produkcióban.

Természetesen - hagyományainkhoz híven - a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválon sem maradhatott el nagyszabású, ünnepélyes, az operett irodalom legjavát felvonultató záró gálánk, mely idén egy nagyon különleges helyen, a Szent Mihály Főplébánia előtti téren került megrendezésre. „Köszönöm a Veszprémi Petőfi Színház egész Társulatának az elmúlt három napot, hogy az operett fővárosává változtatták Veszprémet!” - mondott köszönetet Ovádi Péter, országgyűlési képviselő. „Köszönjük a veszprémi lakosoknak, hogy velünk tartottak a három nap során, összesen 16 helyszínen és hogy végigkísérték az egész fesztivált. Köszönjük a vendég művészeknek, hogy velünk voltak és színesítették Operettfesztiválunkat! Szeretném megköszönni a Veszprémi Petőfi Színház egész Társulatának a munkát!” - nyitotta meg az estet Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál.

Hála és köszönet - ezek keringenek bennünk az elmúlt három operettben gazdag, rendkívüli, csodálatos fesztivál napunk után! Köszönjük, hogy velünk tartottak Veszprém-szerte helyszíneinken, programjainkon! Jövőre találkozunk az V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválon!

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!

Hogy Veszprém városának ajándékba tudjuk adni a IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. támogatásával valósulhatott meg.

IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválunk záró napjáról további képeket galériánkban láthatnak: https://www.petofiszinhaz.hu/Galeria/IV-Veszpremi-Ratonyi-Robert-Operettfesztival-III-nap