Látványos nyitóceremóniával elkezdődött a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál
2019. június 20.
A négynapos esemény számos ingyenes programot is kínál, amelyen 0-tól 99 éves korig mindenki megtalálhatja a tartalmas kikapcsolódást.
Látványos nyitóceremóniával elkezdődött a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Azért jött létre ez a fesztivál, mert a szeretet uralja a világot és mi szeretjük a színházat, az operettet, a közönségünket - fogalmazott a szervező Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Oberfrank Pál a megnyitó alkalmával. Keller János, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, ez egy családi fesztivál, hiszen 0-tól 99 éves korig mindenki megtalálja a kedvére való programot.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében azt mondta, az elmúlt 10-15 évben megszoktuk a városban, hogy a fesztiválszezon Gizella naptól Szent István napig tart. A műfaji sokszínűségbe tavaly bekerült az operett. Véleménye szerint a Rátonyi Róbert Operettfesztivál titka, hogy itt a műfaj legjavával találkozhat a néző, amit magas minőségben kap meg.

Nagy Károly apátkanonok szerint ezekben a napokban megpróbáljuk az operett lelkiségét átérezni. Az operett dallama sokszor feloldja az emberek lelkét, betölti dallamával, elhozza számára a békét.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára nyitotta meg a rendezvényt, aki Rátonyi Róbert egyik fellépőruháját is magával hozta. Azt mondta, az operett az ízlésnek egy különös, sajátos formája. - Kellemes, szellemes dialógusok, remek zenei és énekes betétek, kis és nagy jelenetek, primadonnák és fények, bogozódó bonyodalmak, fellélegeztető lezárások" - sorolta, hozzátéve, nem véletlenül minősült a színházi műfajok közül elsőként és eddig egyedülálló módon hungarikumnak a magyar operett. - Amikor a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál kezdő gesztusait megtesszük, nagyon fontos annak tudatosítása és tudomásul vétele, hogy rendkívül becses műfaji felvonulást köszöntünk. A fesztivál szervezőinek az volt a dolguk, hogy a névadóhoz méltó rendezvény kereteit teremtsék meg. A négynapos találkozó programjával megismerkedve ezt borítékolhatom, remek, igényes színvonalas bemutatkozása várható ennek a műfajnak - húzta alá. Kiemelte még, a 2023-ban esedékes Európa Kulturális Fővárosa cím hitelesítéséhez egy újabb fontos rendezvény járul hozzá, egyben folyamatosan bővíti a város kulturális kínálatát.

A nyitóceremónia fénypontja Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai Mari-díjas operetténekes, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Budapesti Operettszínház tagja volt, aki nagyszerű operettdalokkal varázsolta el a nagyszámú közönséget.

A II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál vasárnap estig számos ingyenes rendezvényt kínál a műfaj kedvelői számára. A részletes program elérhető a http://www.petofiszinhaz.hu/operettfesztival oldalon.
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér