Az operett csillagai Veszprémben
2019. május 27.
Idén második alkalommal rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operett-fesztiválját 2019. június 20-23. között.
Az operett csillagai Veszprémben
Rátonyi Róbert életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben. Tisztelegve a nagy művész előtt a tavalyi nagy sikerre való tekintettel rendezi meg a Veszprémi Petőfi Színház a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivált június 20. és 23. között melynek célja, hogy a négynapos eseménysorozat a családosan érkezők számára is tartalmas kikapcsolódást nyújtson és minél többen közelebbről is megismerkedjenek a hungarikumnak számító műfajjal. A fesztivál mind a négy napján gazdag kínálat - operett előadások, operett-összeállítások, szakmai beszélgetések, OperettFaloda, Gyereksziget és családi programok - várja a kikapcsolódni vágyókat.

Folyamatosan figyeljük, mit gondol, mit érez a közönség, az operett műfaja pedig közel áll az emberek szívéhez, ez ihlette a fesztivál megszületését a múlt évben, melynek célja az is, hogy megőrizze és mentse a műfaj hagyományos értékeit - hangoztatta Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház és a fesztivál igazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón, hétfőn.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere, a rendezvény fővédnöke emlékeztetett, óriási hagyománya van a városban a fesztiváloknak, ebbe a kínálatba robbant bele az operett-fesztivál elfoglalva méltó helyét a kínálatban. - Köszönöm a teátrumnak, hogy újabb rendezvénnyel bővítette a város kulturális kínálatát előkészülve 2023-ra, Európa Kulturális Fővárosának évére – hangsúlyozta Porga Gyula polgármester úr.

Keller János, a fesztivál művészeti vezetője hangsúlyozta, már a kezdetektől családi rendezvénynek tervezték a programot, az első év pedig bizonyította, széles korosztály érdeklődik az operett műfaja iránt.

A nyitónap operett csillaga, a Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész Oszvald Marika a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, Rátonyi Róbertet nem az motiválta, hogy csodálják, hanem az emberek szeretetére vágyott és a szeretet robbantotta ki belőle az egész életművét. - Rátonyi Róbert olyan személy, akit mi is szívesen követnénk az életünkben. A fesztiválon úgy érezhetjük, hogy eljuthatunk oda, ahová ő - húzta alá a Budapesti Operettszínház művésze.

Ifj. Rátonyi Róbert örömének adott hangot, hogy édesapjáról fesztivált neveztek el Veszprémben. - Tökéletes a miliő a Veszprémi Petőfi Színházban egy ilyen eseményhez, amely talán egyedülálló a világban - mondta.

A nagyszabású látványos fesztiválmegnyitót június 20-án, csütörtökön 17 órakor tartják a színház előtti téren Oszvald Marika, Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes művész közreműködésével, amelyet a kecskeméti Katona József Színház operett előadása követ a nagyszínházban Állami áruház címmel. A péntek esti főműsort a budapesti József Attila Színház hozza el Veszprémbe, a Csókos asszony című két felvonásos operett garantált kikapcsolódást jelent a műfaj kedvelőinek. Szombat este is ismert operett dalok csendülnek fel a nagyszínházban a Csíki Játékszín művészeinek előadásában, akik a Mágnás Miskával érkeznek az operett-fesztiválra. A II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál nagyszabású Operett gálával ér véget vasárnap a Budapesti Operettszínház művészeinek közreműködésével. Felcsendülnek a legnagyobb operett slágerek olyan kiváló művészek tolmácsolásában, mint Oszvald Marika, Peller Károly, Bordás Barbara, Boncsér Gergely, Lukács Anita, Laki Péter, Szendi Szilvia és Vadász Zsolt.

A fesztivál négy napja rengeteg kiegészítő rendezvényt kínál az operett műfajához kapcsolódva operettelőadásokkal, beszélgetésekkel, gyermekműsorokkal.

Elhangzott még, óriási az érdeklődés a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál programjai iránt, egyes esti főműsorokra már minden jegy elkelt, de számos kiegészítő programot tartanak a négy nap során, melyek közül lesznek alacsony áru, szakmai események és ingyenes programok egyaránt.

A fesztivált beharangozó sajtótájékoztatóval egy időben megnyílt a II. Rátonyi Róbert Operettfesztivál kiállítása a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában Operettcsillagok címmel, amelyen Rátonyi Róbert életéről és öt kiváló operett-csillagról is megemlékeznek, Veszprémben soha nem látott fellépő ruhákat, családi fotókat, személyes levelezéseket is bemutatva.

A kiállítás június 23-ig tekinthető meg a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában.

A négynapos operettfesztivál részletes műsorterve itt elérhető:
http://www.petofiszinhaz.hu/operettfesztival/2019-05-27/MUSORBONTAS-II-Ratonyi-Robert-Operettfesztival

A II. Rátonyi Róbert Operettfesztivállal kapcsolatos legfrissebb hírek folyamatosan elérhetők az alábbi oldalakon:
http://www.petofiszinhaz.hu/operettfesztival
https://www.facebook.com/ratonyirobertoperettfesztival/
Mai műsor
19:00 A MÁSODIK TERÍTÉK Latinovits-Bujtor Játékszín
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 A MÁSODIK TERÍTÉK Latinovits-Bujtor Játékszín