Vasárnapig tart az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál
2018. június 22.
Lebilincselő nyitóceremóniával vette kezdetét az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál csütörtökön Veszprémben. Primadonnák, bonvivánok, 60 tagú koncert fúvószenekar, neves cirkusz művészek, zászlóforgatók és táncegyüttesek tették emlékezetessé a programot.
Vasárnapig tart az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál
Több hónapos előkészítő munka érett be az I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál nyitányával. A vasárnapig tartó rendezvény nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint megőrizni és népszerűbbé tenni az operett műfaját, ezzel is tisztelegve annak koronázatlan királya, Rátonyi Róbert előtt. Azért, hogy minél több embert megérintsen ez az igényes, nehéz műfaj, a szervező Veszprémi Petőfi Színház Keller János művészeti vezető irányításával úgy állította össze a gazdag programot, hogy az minden korosztályt megszólítson.

Ez a szándék már a nyitóceremónián is érzékelhető volt. A nagyszámú közönség minden tagja örömmel hallgatta a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara szereplését, a Bandiera Zászlóforgató csoport látványos bemutatója pedig végképp megragadta a nézők figyelmét, ahogy ezt tette az Alba Regia Táncegyesület, valamint a Bonita Sporttáncegyesület műsora is. A Mr. és Mrs. Dittmár bohócduó produkciója kitűnően ötvözte a cirkusz és az operett műfajt meghódítva a fiatalabb korosztály szívét, a lóháton érkező bonviván, Buch Tibor, illetve a lovas-hintón érkező primadonna, Füredi Nikolett előadása végképp magasra emelte a nyitóceremónia színvonalát.

A megnyitó alkalmával Oberfrank Pál színházigazgató kiemelte, a hagyományokat megőrizve a szakma és az operett műfaja előtt tisztelegnek ezzel a négynapos eseménnyel. Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere a város legfiatalabb fesztiválján arról beszélt, hogy a megyeszékhely színes és mindenkit megszólító kulturális gazdagsággal rendelkezik, amely most új gyöngyszemmel bővült. Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező köszöntőjében felidézte, sok szálon kötődik Veszprémhez, négy alkalommal is rendezett itt. Mint mondta, sokan gondolják úgy, hogy az operett könnyű műfaj, ezzel szemben inkább nagyon is nehéz, és könnyű elrontani is, Rátonyi Róbert azonban sok maradandót alkotott ezen a területen. Úgy fogalmazott, az operett egy komoly mesterség, amelyet az elődöktől kell megtanulni, és biztosítani kell továbbélését.

Dr. Sölch Gellért stratégiai helyettes államtitkár kiemelte, Veszprém és a szervezők okkal lehetnek büszkék az I. Rátonyi Róbert Operettfesztiválra, hiszen a rendezvény négy napja alatt minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző programot. A magyar operett hungarikum, ez pedig a kormány számára különösen fontos, olyan érték, amelyet kiemelten becsülni kell, ezért is szükséges, hogy minél többen közel kerüljenek ehhez a műfajhoz. Az operettfesztivál nagy lépést tesz ennek érdekében. Nagy Károly apátkanonok szerint az operettben ott van a csattanóra való végtelen várakozás, amit úgy hívunk, hogy boldogság, erre pedig minden ember éhes. A színház, illetve az operett boldoggá tudja tenni az embereket, akik mosollyal jönnek ki az előadásokról, a dallam tovább lüktet bennük.

A vasárnapig tartó I. Rátonyi Róbert Operettfesztivál vásárral, operett műsorokkal, izgalmas beszélgetésekkel, illetve külön erre az alkalomra íródott mese-operettel is várja az érdeklődőket a Veszprémi Petőfi Színházban, illetve a Színházkertben.

További információ: http://www.petofiszinhaz.hu/operettfesztival
Mai műsor
19:00 A MÁSODIK TERÍTÉK Latinovits-Bujtor Játékszín
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 A MÁSODIK TERÍTÉK Latinovits-Bujtor Játékszín