Szeretet, bizalom, elfogadás: így ért véget az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja!
2022. április 25.
Családi programmal, „premier” kisfilm vetítéssel, zenés-táncos kiegészítő programmal és egy veszprémi siker előadással zárult az idei Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja!
Szeretet, bizalom, elfogadás: így ért véget az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja!
Igazi családi délutánnal kezdődött az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának harmadik napja! Az ifjúságot és családtagjaikat vártuk a mindenki által ismert és kedvelt Erich Kästner regénye alapján színpadra állított, A két Lotti című ifjúsági előadásra. Amellett, hogy a darab kedvességgel, vidámsággal, szeretettel tölti el a szíveket, és az összetartás, az összefogás erejéről ad tanubizonyságot, komoly családi problémákat dolgoz fel. „Nagyon gyakori a válások és hasonló történetek során, hogy a gyerekek érdekeit, érzéseit a háttérbe teszik, és a szülők a maguk önös elképzeléseiket helyezik előtérbe.” – mondta el az előadást követő beszélgetés során Kardos Klára, klinikai szakpszichológus. „A gyerekek iszonyatosan éreznek mindent, minden rezdülésre odafigyelnek, őket nem lehet átvágni semmilyen színjátékkal, mert rájönnek, hogy azok hamisak. Fontos, hogy mindig észrevegyük, hogy hol van a gyermek a történetben, hogy mit gondol és mit érez.” – tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember. A stúdió beszélgetés során mind a darab rendezője, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, mind a szülőket játszó színészek – Diószegi Imola és Keresztes Gábor – elmondták, mindig csodálatos gyermekekkel együtt dolgozni, mert iszonyatosan alázatosak, szorgalmasak, ügyesek és nagyon jól tudnak improvizálni a színpadon, így segítve felnőtt színésztársaikat. „Fontos, hogy hatalmas szeretettel és bizalommal forduljunk a gyermekek felé, mert akkor a csillagokat is lehozzák. Nagyon jól helytállnak a színpadon és a színház egy kiváló fejlesztő hely nekik, hiszen egyszerre több dolgot kell csinálniuk, de itt még a legnehezebben kezelhető gyermek is kivirul és iszonyatosan alkalmazkodó.” – tette hozzá a rendező. A két főszereplő kislány – Szerdahelyi Luca és Fischer-Kovács Iza – egyetértettek abban, hogy egy fantasztikus, egymást támogató közösség alakult ki és mindig feltöltődnek egy-egy előadás alkalmával, ami után a tanulás is sokkal boldogabban és gördülékenyebben megy.

Örömteli és szívünknek nagyon kedves pillanathoz érkeztünk késő délután, amikor egyik Carpe Diem! táborosunk, Hegyi Lili Gerda által írt Falevelek című novellájának megfilmesített változatát mutathattuk be a közönségnek, mely után egy szem sem maradt szárazon! A novella a generációk közötti kapcsolatról szól és arról, hogy vegyük észre az életben az elénk gördülő kis örömöket is, amik akár egy gyönyörű színkavalkádban pompázó falevél is lehet. „Azért is szeretek színházba járni, mert az egy olyan lelki katarzist okoz, ami megtisztítja, feltölti a lelkemet. Valami ilyesmit próbáltam ezzel a novellával is kifejezni. Egyik nap mikor mentem haza az iskolából, azon gondolkodtam, hogy mégis miről kéne írni… Aztán egy kert udvarán csodálatos színű leveleket láttam meg, amik annyira megigéztek, hogy rögön elindult bennem a gondolat, vajon mit jelenthet egy falevél és vajon egy bölcs ember mit tudna tanítani nekem.” – mesélte el az ifjú író, Hegyi Lili Gerda. A kisfilm – mely Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében, valamint Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló művész és gyakorlatos színészünk, Hirschl Laura főszereplésével készült – az alkotónak is premier volt, hiszen ő is most látta először. „Nekem ebben semmilyen tapasztalatom nem volt, nem tudtam, hogy narráció is lesz, de ahogy elkezdődött a film és meghallottam azokat a mondatokat, amiket én írtam, egy hihetetlen és szavakkal leírhatatlan boldogság fogott el.” – tette hozzá. A Kellerné Egresi Zsuzsanna által vezetett beszélgetés során többek között arról is szó esett, nagyon fontos, hogy ilyen mintapéldák legyenek a fiatalok előtt, mint Lili, akik megmutathatják a társaiknak, hogy nem baj, ha valaki más vagy máshogy gondolkodik, máshogy látja a világot és bármilyen különleges képesség, gondolat, érzés lakozik bennük, használják ki azokat, higgyenek magukban, hiszen csodákat tudnak művelni!

Mindenkinek megvan a saját „hajója”, amire felszáll, a saját keresztje, amit cipel… Ezt a témát jártuk körbe harmadik napunk utolsó programjaival. Felvezetéseként Fesztiválunk állandó vendége, Társulatunk barátja, a kihívásokkal élő Tóth Károly HR-szakember, táncművész, Hirschl Laura gyakorlatos színészünkkel együtt mutatott be egy szíveket megmelengető produkciót Játssz még! címmel. A csodálatos zenés-táncos blokk után Alessandro Baricco: Novecento című monodrámáját láthatták nézőink Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében és előadásában, valamint Pingiczer Szilárd jazz-zongorista kíséretében. Az elgondolkodtató, székhez ragasztó előadás egy olyan különleges embert mutat be, ki egy hajón született, nevelkedett, a lábát sosem tette ki a fedélzetről, mégis világhírű zongoraművész lett. „Ez egy nagyon más életforma, és nagyon nehéz leszállni. Olyan rutin alakul ki, mely csak a hajón állja meg a helyét, és ezek az emberek többségében nem tudnak mit kezdeni magukkal a hétköznapi életben, mert nagyon nehezen tudják elengedni azt az élményt, amit a vízen kaptak.” – avatta be a közönséget Pingiczer Szilárd, aki maga is 10 évig jazz-zongoristaként dolgozott egy óceánjárón. „Mikor ezt a művet olvastam, azonnal éreztem, hogy el kell kezdeni ezzel foglalkozni, mert ennek nagyon komoly üzenete van. Ennek az előadásnak minimális a díszlete, mert mindenkinek megvan a maga „hajója”, amit oda tud képzelni, amiben végig van a darab során.” – mondta el Oberfrank Pál. Előadásunk teljesen akadálymentesített volt, így nézőterünket úgy alakítottuk ki, hogy mozgáskorlátozott nézőinket is tudjuk fogadni, de egy jeltolmács is segítette a hallássérülteket.

„A fesztivál lényege, és célkitűzése, hogy kiragadjunk az életből olyan aktuális problémákat, melyeket közösen, együttes erővel feldolgozva tükröt tarthatnak, segíthetnek, és megoldásokat adhatnak. Az elmúlt három nap programjai, bár más és más témákat öleltek fel, a szakemberekkel, nézőkkel, és az alkotókkal közös feldolgozó beszélgetések során szinte mindig visszaköszöntek ugyanazok a dolgok. Hiszünk benne, hogy a színháznak, a művészetnek, a zenének lelkeket, szíveket gyógyító ereje van, mely idén ismét bebizonyosodott!” – foglalta össze a Fesztivál megálmodója, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

Találkozzunk jövőre a VI. Lélektől-lélekig Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának alkalmával!

V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.

További képek a Fesztivál harmadik napjáról: https://www.petofiszinhaz.hu/Galeria/V-Lelektol-lelekig-Szinhaz-Gyogyito-Erejenek-Fesztivalja-III-nap