Testi-lelki-szellemi feltöltődés művészettel: az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának második napja!
2022. április 24.
A művészetterápiáé volt a főszerep ma, ugyanis megtapasztaltuk a tánc, a könnyű- és komolyzene gyógyító erejét, megismertük és elemeztük egy kisfilmen és szakmai beszélgetéseken, valamint vendégeink – négylábúak is - által az állat és az ember közötti mély, bizalmi kapcsolatot, valamint egy elgondolkodtató és napjainkban aktualitását élő témát körbejáró ősbemutatót is láthattunk.
Testi-lelki-szellemi feltöltődés művészettel: az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának második napja!
Fesztiválunk második napját nagyon különleges kiegészítő programmal indítottuk. A stúdióbeszélgetés – melyet Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember vezetett - fókuszában az emberek és állatok közötti kapcsolat, az egymásra való utaltság, a szavakkal kifejezhetetlen szeretet, kötődés és a néha túlzóan bensőséges kapcsolat állt. A program a Madárka című kisfilm vetítéssel kezdődött, melyben egy olyan fiatalembert ismerhettünk meg, akinek a madarak, a gondozásuk, és a közöttük kialakult erős kapcsolat jelentette az életet. „Ennek a kisfilmnek a tanulsága, hogy ne gyűlöljük azt, amit nem értünk és ne bántsuk azt, akit nem értünk. A kisfilm főszereplője – akivel anno én is találkoztam - egy nagyon különleges ember, Ő a madarakkal kommunikált egy számomra hihetetlen és érthetetlen módon, de gondját viselte ezeknek az állatoknak, a lehető legjobb tudása szerint.” – mondta el Kardos Klára, klinikai szakpszichológus. Bár Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője szakmai, míg Lengyel Zsófia látássérült, kommunikációs szakember a magánéletéből hozott tapasztalatokat az állatokkal való kapcsolatra, de mind a ketten egyetértettek abban, hogy ez egy olyan kötelék, bizalom, szeretet – mind a két fél részéről -, amely szavakkal megfogalmazhatatlan. A beszélgetés végén a három négylábú vendég - Trace, Escape és Mokka - össze is ismerkedett, sőt, még mancslenyomatot is hagytak Fesztiválunk falán!

A fiatalkori szorongás, depresszió és a fiatalokban lakozó nehéz, sokszor feldolgozhatatlan érzelmek témakörét láthattuk a tánc eszközeinek feldolgozásával, a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncosainak csodálatos előadásában, majd Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser és mentálhigiénés szakember vezetésével jártuk körbe a témát a beszélgetésen részt vevő fiatalok segítségével. „Nagyon jó példát láthattunk arra, hogy hiába vannak kereteink, akadályaink az életünkben, meg lehet tanulni bánni ezekkel a keretekkel, néha támaszt kérni másoktól, vagy éppen adni, és van lehetőség arra, hogy pozitívan próbáljuk feldolgozni ezeket az akadályokat, feszültségeket.” – fogalmazott Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál. A táncosok mesterétől, Czibik Tündétől azt is megtudhattuk, hogy a koreográfiákat igyekeznek az egyénre és a közösségre egyaránt szabni, így egyfajta terápiaként tudják „kitáncolni” magukból az érzéseket. „Meggyőződésem, hogy a mozgás a legjobb feszültségoldó gyógyszer, ez mind lelkileg, mind fizikailag feltölti az embert, és fantasztikus pozitív hatásai vannak. Azzal, hogy ki tudjuk adni magunkból mozgással, kreativitással vagy bármilyen művészettel a bennünk lakozó rosszat, mi is jobban érezzük magunkat, jóban tudunk lenni önmagunkkal is, ami pozitív hatással van a környezetünkre is.” – vélekedett Kardos Klára klinikai szakpszichológus.

Ismét bebizonyosodott, hogy a zenének gyógyító ereje van! Egy igazán lélekerősítő, zenés, délutánt töltöttünk el, Oláh Ibolya énekesnővel, valamint Horváth Elemér Emi és Horváth Péter zenészekkel! A fesztivál vezetője, Kellerné Egresi Zsuzsanna ezúttal a művészeket a kisebbség helyzetéről és saját életük útjáról, tapasztalataikról, akadályokról és pozitív élményekről kérdezte. Véleményük szerint, nagyon fontos, hogy szeretettel, elfogadással legyünk egymás iránt származástól függetlenül és igyekezzünk segíteni mindenkinek, akinek csak tudunk, ha bajban van. Azt mondták, bár kaptak egy csodás ajándékot a sorstól, egy tehetséget, azonban ehhez nagyon fontos a szorgalom, a folyamatos tanulás és önmaguk mindennapos fejlesztése. „Ezt úgy szoktam megfogalmazni, hogy csinálok egy finom pörköltet és megsózom egy kicsit, mert hiányolok belőle valamit. Nagyon sok zenei műfaj van, amit egy előadóművésznek ismernie kell, amit meg kell tanulnia ahhoz, hogy igazán művelni tudja a szakmáját. Csúnyán szólva: ha nem döglesz bele, nincs értelme csinálni!” – fogalmazott Oláh Ibolya. A délután során négy dalt is hallhattunk a művészek előadásában, melybe a közönség is örömmel csatlakozott be!

„Fantasztikus, hogy egy orvos csodálatos író és festő is!” – fogalmazott a beszélgetés elején Kellerné Egresi Zsuzsanna, aki kiemelte, hogy egyáltalán nem szokványos, hogy egy radiológus főorvos ír és fest. Dr. Kollányi András története bebizonyította, hogy a képzőművészet gyógyító erővel bír - alkotó és befogadó számára egyaránt - valamint a művészetterápia erőteljes hatása is hangsúlyt kapott az érdekes beszélgetés során. „Azt érzem, hogy ha jön valami gondolat, akkor azt muszáj megfestenem, mindegy mennyi az idő és mennyit dolgoztam aznap! Mindenképp egy terápiás célt szolgál számomra, hiszen, ha jól vászonra tudom vinni a bennem felmerült gondolatot, akkor jó érzéssel tölt el, hogy olyan képet készítettem, melyet elképzeltem a fejemben.” – mondta el az alkotó. A festménykiállítást – mely Fesztiválunk alatt megtekinthető előcsarnokunkban – egy-egy - verssel, rövid írással tett még értékesebbé az alkotó.

Ünnepélyes pillanat volt mai napunk nagyszínpadi előadása, hiszen egy ősbemutatóval vártuk nézőinket, mely kifejezetten erre a Fesztiválra és erre az alkalomra íródott. A Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba rendezésében színpadra állított Árva szörny című pszichodráma bemutatója - melynek főszereplői a Tortúra pszichothrillerből jól ismert színész-páros Módri Györgyi és Keller János – vastapssal zárult! Az elgondolkodtató előadás egy olyan személyiségzavart mutat be, amely napjainkban egyre inkább aktualitását éli, és mellyel minden közösségben találkozhatunk. „Manapság egyre nagyobb számban fordulnak elő nárcisztikus személyiségzavarral küzdő emberek. Ők azok, akik a legkevésbé látják be, hogy velük probléma van, hogy valami nincs rendben. Teljesen leépítik a másik embert, elbizonytalanítják mindenben és gyakorlatilag megsemmisítik a másikat.” – írta körbe a nárcisztikus személyiségzavart Kardos Klára klinikai szakpszichológus. Ahogy az előadás után szinte szavukat kereső nézők, úgy a főszereplők is egyetértettek abban, hogy ez az előadás iszonyatosan valósághű, ami szinte felemészti az embert. „Én az első próbafolyamat után hazamentem és órák után kezdtem csak érezni, hogy enyhül a szorítás, melyet a darab okozott. Nagyon nehezen feldolgozható a téma.” – mondta el Módri Györgyi. „Úgy gondolom, hogy nagy előny volt számunkra, hogy a Tortúra előadást már együtt játszottuk, hiszen mikor egy másik ember előtt kell levetkőznöd a lelked, és mindent megmutatnod magadból, az nagyon félelmetes tud lenni. Viszont kialakult egy olyan bizalom köztünk, ami segítette ennek az egyáltalán nem könnyű darabnak a létrejöttét.” – tette hozzá Keller János. A hosszú és tartalmas, színes, interaktív feldolgozás végén megfogalmazhatjuk azt, amely minden programunk és előadásunk után kirajzolódott: „fontos önmagunk megtalálása, önmagunk szeretete, elfogadása, hogy másokat is megtaláljunk, elfogadjunk és szeressünk.” – összegezte a beszélgetést Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

Egy országosan egyedülálló kezdeményezés, mely szórakoztat, feltölt, tükröt tart, rávilágít, megoldást kínál, segít! Zárjuk közösen az idei Fesztivált április 24-én, lélekben megerősödve és feltöltődve! Részletes program: https://www.petofiszinhaz.hu/erzekenyito-fesztival/2022-04-15/Veszpremi-sikereloadasokkal-zarjuk-idei-V-Lelektol-lelekig-Szinhaz-Gyogyito-Erejenek-Fesztivaljat

V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.

További képek a Fesztivál második napjáról: https://www.petofiszinhaz.hu/Galeria/V-Lelektol-lelekig-Szinhaz-Gyogyito-Erejenek-Fesztivalja-II-nap