Szívtől-szívig, lélektől-lélekig hatolt az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának első napja!
2022. április 22.
Hatalmas érzelmi áradattal vette kezdetét V. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának első napja, ahol szó volt többek között önmagunk kereséséről, elfogadásáról és az örökbefogadás vitatott témájáról is!
Szívtől-szívig, lélektől-lélekig hatolt az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának első napja!
Egy igazán lélekemlő, szívekig-lelkekig hatoló, gyönyörű Léleknyitogató Ceremóniával indítottuk el az V. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját, ahol az ifjúság a tánc és zene nyelvén mutatta meg, számukra mit jelent a három napos eseménysorozat üzenete. A Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió táncosai által egy igazán szívvel-lélekkel előadott, csodálatos produkciót láthattuk, amely után a PetőfIfiAkadémia növendékei, Társulatunk angyalkája, Gyöngyösy Dórika, valamint gyakorlatos művészeink, Hirschl Laura és Keller Márton megható előadását láthatták a nézők.

Öröm és boldogság öntötte el a szívünket, hiszen bár az eső az előcsarnokba kényszerítette nagyszabású nyitóceremóniánkat, mégis sokakkal együtt méltó helyen ünnepelhetjük Fesztiválunkat immáron ötödik alkalommal. „Nézők nélkül nincs Színház, és nincs Fesztivál sem! Szükség van, mind az alkotóra, mind a befogadóra, akikkel egy olyan egységet, élő kapcsolatot lehet létrehozni, amellyel gyógyítani, segíteni tudunk. Fesztiválunk fő célkitűzése, annak az üzenetnek az átadása, hogy fontos az elfogadás, segítségnyújtás, de ha nem tudunk elfogadni, azonosulni, segíteni, akkor legalább ne ártsunk, ne bántsunk! Mindenki cipel látható és láthatatlan kereszteket az életében, Fesztiválunk pedig azért jött létre, hogy ezeken együttes erővel, közösségben segíteni tudjunk, elfogadjuk a másikat, kibeszéljük a problémákat és megoldást keressünk a művészeti ágak segítségével. Lélektől-lélekig hatoló, feltöltő kikapcsolódást és lelki-szellemi-testi erősödést kívánok Önöknek!” – nyitotta meg a ceremóniát a Fesztivál megálmodója, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

A megnyitónkon Porga Gyula polgármester, Fesztiválunk védnöke egy számunkra nagyon fontos bejelentéssel érkezett: „Ritka, amikor egy minden évben megrendezésre kerülő Fesztivál ötödik éve folyamatosan ugyanazt a kiváló minőséget tudja hozni, melynek közönsége évről-évre gyarapodik, és minden évben fel tud mutatni valami újat. Büszkén jelentem be, hogy a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja jövő héttől Veszprém kiemelt Fesztiváljai közé tartozik! Szeretnék gratulálni a megálmodónak, a létrehozóknak, hogy egy ilyen hiánypótló eseményt megrendeznek, és egy olyan hidat képeznek az alkotók és befogadók között, melyet végigjárva meg tudjuk érteni egymást, és segíteni tudunk egymásnak!”

Fesztiválunk első napját egy olyan különleges személlyel, alkotóval folytattuk, aki az egy órás beszélgetés alatt önmagunk belső békéjének megtalálásához, önmagunk szeretetéhez segített elvezetni minket. Hullan Zsuzsa a Vígszínház színművésze, szinte hazaérkezett, hiszen kevés veszprémi van, aki ne emlékezne a Padlásban alakított Süni szerepére. A művésznő most egy gyönyörű, belső értékek ezreit rejtő fotókiállítással érkezett a Veszprémi Petőfi Színházba. Elmondása szerint mindig is érdekelte a vizualitás, a hétköznapi „kötelezően fotózandó” dolgokon túl az apró különlegességek megörökítése, mely később a szenvedélyévé vált. Kiállítása Az enyészet szépsége címet kapta, melyről így fogalmazott: „Mindennek megvan a maga szépsége, a maga története. A fotóimon szándékosan nincsenek emberek, mert ezek az „enyészett”, régi, romos épületek, ablakok, székek, helyek, melyeket fotózom, magukban hordozzák az összes történetet. Ők maguk mesélik el ezeket a történeteket a képeken keresztül. Ezekkel a fotókkal azt szeretném hangsúlyozni, hogy mindenben meg lehet és meg is kell találni azt a kicsiséget, azt az apró dolgot, amit ha hagyunk, hogy megdobogtassa a szívünket és a lelkünkig hatoljon, akkor szebbé tudja tenni az életünket, pozitívabbá a gondolkodásunkat, a szemléletmódunkat. Akkor vagyunk boldogok a testünkben, ha hagyjuk, hogy ezek a kis szépségek elérjenek bennünket, és hiszem, hogy ennek a kiállításnak a megtekintése után, Önök is meglátják ezekben a pusztuló épületekben a szépséget, az örömöt, a jót” – fogalmazott a színművésznő.

Ünnepélyes nyitóceremóniánkat a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendéke, Bóka Laura nyitotta meg gyönyörű „angyali” táncával. Nagy öröm számunkra, hogy idei Fesztiválunk immár nemzetközivé vált, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program nélkül nem jöhetett volna létre. A nagyszínpadon a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadásában láthatták a Take it easy! Ltd. – Csak Lazán! című produkcióját. „Hatalmas dolog, hogy ezen a Fesztiválon lehetőség van átlépni az önzés határát, és arra keresni a választ, hogy mi közösen mik vagyunk és mi közösen mit akarunk. Hatalmas öröm, hogy a Színház irányukba is nyitott és megmutathatjuk Önöknek, hogy mi közösen mik vagyunk!” – köszöntötte a közönséget a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, Balázs Attila. Az elgondolkodtató, érzékeny, vitatott, de napjainkban mégis nagyon aktuális témát feldolgozó előadás után egy szakmai feldolgozó beszélgetés vette kezdetét – Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember, valamint Kardos Klára szakpszichológus vezetésével -, melybe a nézők szívesen és nagyon aktívan csatlakoztak be, így egy tartalmas beszélgetés, véleménycsere, tapasztalatok megosztása alakult ki a nézők, a színészek, az alkotók és a szakemberek között.

Érzékenyítés színházzal, a színház gyógyító erejének bizonyítása! Tükröt tart, irányt mutat, segít! Töltekezzünk velünk április 23-án, Fesztiválunk második napján is, ahol bőrgyógyászati szűrővizsgálattal, aktuális és vitatott témákkal, tánc produkciókkal és egy ősbemutatóval várjuk Önöket! Részletes program: https://www.petofiszinhaz.hu/erzekenyito-fesztival/2022-04-14/Muveszetterapia-es-osbemutato-V-Lelektol-lelekig-Szinhaz-Gyogyito-Erejenek-Fesztivaljanak-masodik-napjan

V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.

További képek a Fesztivál első napjáról: https://www.petofiszinhaz.hu/Galeria/V-Lelektol-lelekig-Szinhaz-Gyogyito-Erejenek-Fesztivalja-I-nap