Művészetterápia és ősbemutató V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának második napján!
2022. április 14.
A Veszprémi Petőfi Színház – hagyományteremtő jelleggel – nagy büszkeséggel és boldogsággal rendezi meg idén már ötödik alkalommal a Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját 2022. április 22-24. között! A Fesztivál második napján, április 23-án is kulturális és testi-lelki-szellemi feltöltődést biztosító programokkal, beszélgetésekkel és kifejezetten erre az alkalomra írt ősbemutatóval várjuk az érdeklődőket!
Művészetterápia és ősbemutató V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának második napján!
Az elmúlt évek során bebizonyosodott a színház gyógyító ereje, mentális erősítő hatása, amelyre napjainkban mindenkinek egyre jobban szüksége van! Színházunk Társulata elkötelezetten hisz ennek létjogosultságában, mely meggyőződésünket a Fesztivál nevének módosítása is tükrözi!

Április 23-án 13.30-tól egészen 15.30-ig a Színházkertben felállított sátorban Dr. Molnár Zsuzsanna bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos bőrgyógyászati szűrővizsgálattal és prevenciós előadásokkal várja az egészségtudatos érdeklődőket! A bőrgyógyászati betegségek időben történő felismerése, kiszűrése életet menthet! A szűrővizsgálat kiemelt részét képezi Fesztiválunknak, a részvétel ingyenes mindenki számára.

14 órától Színházunk előcsarnokában – Friderikusz Sándor az Én mozim című műsorából is ismert - Madárka című kisfilmet tekinthetik meg, mely az emberek és állatok közötti bonyolult és bensőséges – időnként túlzó, nem egészséges – kapcsolatot mutatja be. Az érdekes és napjainkban egyre inkább vitatott témát körbejáró beszélgetés során a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat vezetője, Hirschl János szakmai szemmel, míg nyári táboraink állandó vendége, Lengyel Zsófia kihívással élő kommunikációs szakember – aki vakvezető kutyájával, Mokkával érkezik – saját életéből hozott tapasztalatok alapján segíti a téma feldolgozását. A beszélgetés vezetője, Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember, illetve Kardos Klára klinikai szakpszichológus.

16 órától, a Cholnoky Táncművészeti Stúdió szemet gyönyörködtető, lelkeket megérintő Keretek közt című produkciójával, majd egyik tanítványuk, Benedek Bianka Ami bent, az kint című tánc előadásával irányítja a figyelmet a napjainkban egyre jobban aktualitását élő, fiatalkori depresszió témakörére a mozgás- és táncművészet eszközeivel! A tánc után szakmai beszélgetés keretében foglalkozunk mélyebben a témával az alkotókkal, táncosokkal együtt, Kellerné Egresi Zsuzsanna mentálhigiénés szakember segítségével.

Érdekfeszítő, egyben érzékeny és kényes téma a kisebbség helyzete a művészetben, melyről őszintén vallanak a 18 órakor kezdődő stúdióbeszélgetés meghívottjai, a népszerű, könnyűzenei pályán ismert és szeretett előadóművész, Oláh Ibolya, valamint Operettgáláink és a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál állandó vendégei, Horváth Elemér Emi és Horváth Péter. Az énekesnő és zenészek nem csak gondolataikat, tapasztalataikat osztják meg, de meglepetéssel is készülnek a nézőknek!

18 órától a látogatók különleges művészeti élménnyel gazdagodhatnak Dr. Kollányi András radiológus főorvos gyönyörű festményeiből össszeállított Mese című kiállítása során. A megnyitóval egybekötött szakmai beszélgetésre is várjuk Önöket, ahol megismerkedhetnek az alkotóval, a gondolataival és megtudhatják a művészetterápia miként formálta át életét, segítette át a nehézségeken és munkáinak megszületésében.

Hatalmas öröm és büszkeség, hogy az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljának főprogramjait ékesíti a 20 órától kezdődő Topolcsányi Laura által külön erre az alkalomra írt, Árva szörny című pszichodráma ősbemutatója. Manapság egyre többet foglalkozunk a nárcisztikus, megtévesztő személyiséggel, amely nem születik, hanem gyermekkortól kezdődően alakul ki mentális elhanyagolás következményeként. A szerző alaposan tanulmányozta és kutatta a témával kapcsolatos szakirodalmat, neves professzorok előadásait hallgatta végig, melyek alapján egyik lényeges gondolata, hogy ezen személyek „…. kórképe is okozat. Jó lenne, ha az áldozat nevén nevezése és segítése mellett a nárcisztikus személyiség is részesülne - bármilyen furcsa ezt leírni - a társadalom ún. professzionális empátiájában, még inkább gondos terápiában.”. Az előadást a Jászai Mari-díjas Tasnádi Csaba rendezésében láthatják a nézők, aki úgy vélekedik: „A mű – azon túl, hogy mint érdekfeszítő pszichothriller izgalmas színházi élményt kínál – egy súlyos személyiségzavar összetettségére, okaira, veszélyeire hívja fel a figyelmet és késztet morfondírozásra. Megmondom őszintén, hogy mióta a színpadra állításával foglalkozom, én is máshogy lapozgatom a fejemben a családi legendáriumot.”. A megrázó és egyben mélyen elgondolkodtató darab főszereplői Színházunk művésznője, Módri Györgyi és a székesfehérvári Vörösmarty Színház színművésze, Keller János.

A Madárka című filmvetítésén, a Cholnoky Táncművészeti Stúdió táncprodukcióin, Kisebbség a művészetekben könnyűzenei programunkon, valamint Dr. Kollányi András Mese című kiállításán a részvétel ingyenes, azonban regisztrációhoz kötött! Az Árva szörny című ősbemutatónkra extra kedvezményes jegyet tudnak váltani!

Nézőink és a közreműködők biztonsága érdekében a kiegészítő programjainkon való részvétel – korlátozott nézőszám mellett - regisztrációhoz kötött; egy néző összesen négy főt regisztrálhat be. Négy fő előadásunk mindegyikére extra kedvezményes 2000 Ft-os áron tudnak jegyet váltani. Regisztrálni, illetve előadásainkra jegyet váltani a jegyiroda@petofiszinhaz.hu e-mail címen, telefonon a 20/772-8200-as telefonszámon vagy személyesen Jegyirodánkban (H-P: 9-17) és Kossuth utcai VIP pavilonunkban (H-P: 10-16, Szo: 10-13) tudnak. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Várjuk Önöket sok szeretettel április 22-24. között az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján! Erősödjünk és töltődjünk együtt, közösségben a közönséggel!

Töltődjenek velünk Fesztiválunk második napján is a színház gyógyító erejével! Test-szellem-lélek!

V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.