Test-szellem-lélek: V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja
2022. április 10.
2022. április 22-24. között kerül megrendezésre - hagyományos jelleggel - ötödik alkalommal a lelki, testi, szellemi feltöltődést biztosító Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja! A három nap során színes, feltöltő, aktuális problémákat, kérdéseket boncolgató programjainkkal, előadásainkkal várjuk a feltöltődni vágyókat minden korosztályból!
Test-szellem-lélek: V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja
Nagy büszkeség számunkra, hogy idén már ötödik éve rendezzük meg a tematikus, a testi-lelki-szellemi egészséggel foglalkozó országosan is egyedülálló Fesztiválunkat. „A 2017-ben életre hívott fesztivállal a célunk, hogy bebizonyítsuk, hogy a színház a társadalom egyik legfontosabb mentálhigiénés terepe tud lenni. Nagyon sikeres négy fesztivál áll mögöttünk, ahol bebizonyosodott, hogy egy-egy előadás, művészi alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben közös gondolkodásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a nézőket.” – mondta el a Fesztivál megálmodója Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember.

V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján is számos összművészeti programmal és változatos kulturális eseménnyel április 22-24. között, melyen minden korosztály megtalálja az őt legjobban érintő és érdeklő témákat a különböző műfajok, így előadások, vetítések, mese, tánc, kiállítás, beszélgetések révén. A komoly, lelket érintő témák feldolgozását, a lélektől-lélekig ható érzést segíti az eseményeket végígkísérő kiegészítő programok színes kavalkádja.

Fesztiválunk mind három napján lehetőségük nyílik Dr. Molnár Zsuzsa bőrgyógyász jóvoltából bőrgyógyászati szűrővizsgálaton részt venni. A hagyományos kiállításmegnyitón túl – ahol Hullan Zsuzsa, a Vígszínház színművésze, valamint Dr. Kollányi András mutatkoznak be művészetterápiaként alkalmazott alkotó tevékenységével – a könnyűzene és a tánc is erőteljesen megjelenik a fesztiválon. Így találkozhatnak ismét a Cholnoky Táncstúdió tehetséges diákjaival, illetve Fesztiválunk oszlopos tagjával, Tóth Károly kerekesszékes táncművésszel, HR-szakemberrel. De Léleknyitógató Ceremónikánkon egy lélekemelő, erre az alkalomra készített produkcióval készülnek PetőfIfiAkadémistáink, Társulatunk angyalkájával, Fesztiválunk állandó fellépőjével, Gyöngyösy Dórával közreműködve. Idén is nagy hangsúlyt kap a gyermek- és ifjúsági korosztály és az őket érintő problémák, így nem csak Érzékenyítőcske kiegészítő programunkkal várjuk gyermek- és ifjúsági nézőinket, de Erich Kästner ismert regénye, A két Lotti című, aktuális problémákat boncolgató, vidám, gyermek előadása is látható lesz.

Új elemként jelenik meg a kortárs irodalom, ezen belül is a fiatal írók-költők írásaiból készült kisfilmek bemutatása – ahol Carpe Diem! táborosunk, Hegyi Lili Gerda mutatkozik be művével -, melyek után feldolgozó beszélgetéssel világítunk rá az adott problémára.

Speciális, a fesztiválra készült darab, az Árva szörny ősbemutatójával is készülünk, mely a napjainkban fokozottan jelen lévő, mindenkit érintő, az élet szinte minden területén megjelenő magatartási zavarokat, lelki bántalmazásokat, munkahelyi- és egyéb közösségekben gyakran előforduló, romboló személyiségek miatt kialakult nehézségeket világítja meg.

Valljuk, hogy a könnyűzenével is lehet érzékenyíteni, melyet V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválunkon országos hírnévvel bíró előadókkal – Oláh Ibolyával és Operettgáláink, valamint a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválunk állandó vendégeivel, Horváth Elemér Emivel és Horváth Péterrel - való beszélgetéssel, valamint ismert és elismert formációk dalain keresztül kívánjuk feltárni az életünkben előforduló nehézségeket.

Tematikusan válogatott előadásokat hívunk budapesti és vidéki színházakból, így lesz látható a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Csak lazán c. előadása, valamint Alessandro Baricco: Novecento c. monodrámája, mely Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész előadásában, valamint Pingiczer Szilárd jazz-zongorista kíséretében látható, hallható. Fesztiválunk előadásainak a mindenki életében előforduló, társadalmi, szociális, egészségügyi és egyéb problémákra fókuszálnak, majd a produkciók utáni mentálhigiénés szakemberrel és szakpszichológusi beszélgetéssel oldunk, segítünk, és elemzünk, hogy könnyebben értsük meg az adott előadás adott kihívását.

Hiszünk benne, hogy ez a fesztivál, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat, megszűntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést, elfogadóbbá teszi az embereket egymás sorsa iránt, hiszen a színház lényege, hogy LÉLEKTŐL LÉLEKIG hatol estéről-estére.

Nézőink és a közreműködők biztonsága érdekében a kiegészítő programjainkon való részvétel – korlátozott nézőszám mellett - regisztrációhoz kötött; egy néző összesen négy főt regisztrálhat be. Négy fő előadásunk mindegyikére extra kedvezményes 2000 Ft-os áron tudnak jegyet váltani! Regisztrálni, illetve előadásainkra jegyet váltani a jegyiroda@petofiszinhaz.hu e-mail címen, telefonon a 20/772-8200-as telefonszámon, személyesen Jegyirodánkban (H-P: 9-17) és Kossuth utcai VIP pavilonunkban (H-P: 10-16, Szo: 10-13) vagy online: https://www.petofiszinhaz.hu/Jegyinfo/Online-jegyvasarlas is tudnak. Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!

Várjuk Önöket sok szeretettel április 22-24. között V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválján! Erősödjünk és töltődjünk együtt, közösségben a közönséggel!

V. Lélektől-lélekig A Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával és velük együttműködve kerül megrendezésre.