„Ezeket a dalokat receptre kellene írni!” – Hirschl Laura Cserháti Zsuzsáról
2023. március 17.
Latinovits-Bujtor Játékszínünkben 2023. április 1-étől látható Cserháti Zsuzsa és Máté Péter munkássága, életútja előtt tisztelgő „…Lázas ifjúság…” című színház koncert. Az élő zenés est női előadója, Hirschl Laura gyakorlatos színészünk, aki most az ikonikus hangú, személyiségű Cserháti Zsuzsához és dalaihoz kapcsolódó érzéseibe avatott be minket.
„Ezeket a dalokat receptre kellene írni!” – Hirschl Laura Cserháti Zsuzsáról
Milyen „kapcsolatod” van Cserháti Zsuzsával?
Cserháti Zsuzsa hosszú évek óta az egyik legnagyobb példaképem. Számomra ő AZ ÉNEKESNŐ. Minden idők egyik legnagyszerűbb magyar női hangja volt, és azt hiszem, azóta sincs hozzá fogható. Egy óriási gyémánt volt a magyar könnyűzenei iparban.

Milyen a viszonyulásod a dalaihoz? Van kedvenced tőle?
Gyermekkoromban, a nagyszüleimnél hallottam először Cserháti Zsuzsa hangját. Azonnal magával ragadott az a sok érzelem, amit a hangjával, egy CD-n keresztül közvetíteni tudott. Az Ábrándozás című dalát például már akkor kívülről fújtam, a rajongásom pedig azóta is töretlen.

Egy kedvenc dalt nem tudnék mondani, ugyanis a már említett Ábrándozás című daltól, a Mennyit ér egy nő-n át az Elfelejtett dal-ig egytől egyig csodálatos és lenyűgöző dalokról beszélünk. Mindegyiknek fontos és mély üzenete van, így roppant nehéz lenne egyetlen egyet kiemelnem közülük. Az biztos, hogy az előadásban elhangzó dalok nagyon közel állnak a szívemhez.

Ennyire fiatalon hogyan tudod megjeleníteni, mind hangilag, mind személyiségileg a színpadon?
Semmiképp sem célunk lemásolni a két művészt, hiszen legyünk őszinték, ők mind a ketten utánozhatatlanok és ez így van jól. Ennek ellenére minden erőnkkel azon vagyunk és leszünk, hogy a lehető legnagyobb alázattal és tisztelettel szólaltassuk meg a dalaikat.

Mi az, ami leginkább megragad az énekesnő életéből, személyiségéből?
Cserháti Zsuzsa hatalmas akaraterővel, szorgalommal és alázattal rendelkezett. Rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül mind a munkájában, mind a magánéletében. Példaértékű az a kitartás, amely az ő személyiséget jellemezte.

Szerinted a mai fiatalok számára mit tud adni Cserháti Zsuzsa munkássága?
A lehető legtöbbet! Bármilyen élethelyzetben legyen az ember, Cserháti Zsuzsa dalai között biztosan talál legalább egyet, ami leírja az érzéseit. Ha kell átsegít a nehézségeken, ha kell vigasztal vagy jókedvre derít. Ezeket a dalokat receptre kellene írni!