Keller Márton Máté Péterről: „Örök érvényű igazságokat tartalmaznak a dalok.”
2023. március 16.
2023. április 1-étől látható a Latinovits-Bujtor Játékszínben Cserháti Zsuzsa és Máté Péter fantasztikus dalait, különleges kapcsolatukat és a két csodálatos művészt megidéző „…Lázas ifjúság…” színház koncert. Az élőzenés est férfi művésze, Keller Márton gyakorlatos színészünk, aki örömmel mesélt Máté Péterről, a hozzá és dalaihoz fűződő gondolatairól és arról, mit adhat ez az est a mai fiataloknak.
Keller Márton Máté Péterről: „Örök érvényű igazságokat tartalmaznak a dalok.”
Milyen „kapcsolatod” van Máté Péterrel?
Máté Péter hosszú évek óta az egyik kedvenc énekesem. Azt gondolom, hogy a magyar előadóművészek közül az egyik legkiemelkedőbb, ugyanis kiváló, utánozhatatlan hangja mellett, fantasztikus zongorista, gitáros, zeneszerző és zenei producer is volt. Példaképként tekintek rá dalai, hangja és művészi sokszínűsége miatt.

Milyen a viszonyulásod a dalaihoz? Van kedvenced tőle?
Lenyűgöző, hogy az előadóművészi tevékenységeiben milyen sokszínű volt, ugyanez a zenéire is elmondható, hiszen hihetetlenül sok zenei stílusban énekelt. A jól ismert számain kívül, számos világslágert is feldolgozott, sőt egy felvételen még egy musical betétdalát is hallottam tőle. Bármit hallgatok tőle, azonnal magával ragad!

Egy kedvenc dalt nem tudnék választani. Igazán nincs olyan dala, amelyet ne hallgatnék vagy énekelnék szívesen. Amelyek talán mégis a legközelebb állnak hozzám: Elmegyek, Ez majdnem szerelem volt, Egy darabot a szívemből... de még sokáig tudnám sorolni.

Ennyire fiatalon hogyan szeretnéd megjeleníteni, mind hangilag, mind személyiségileg a színpadon?
Mindenképpen arra törekszünk partneremmel, Hirschl Laurával, hogy semmiképpen se utánozzuk a két legendás művészt, hanem magunkból szólaltassuk meg a dalokat, úgy, ahogyan mi most huszonévesen gondolkodunk ezekről az érzelmekben gazdag, halhatatlan slágerekről. Hangilag mindenképpen hatalmas kihívást jelent, ugyanis mindkét énekes elképesztő hanggal és hatalmas hangterjedelemmel rendelkezett. Bízunk benne, hogy méltó emléket állítunk Cserháti Zsuzsának és Máté Péternek!

Mi az, ami leginkább megragad az énekes életéből, személyiségéből?
Talán, ami a legjobban megragad, hogy minden egyes dalában érezhető, ahogyan énekel, illetve a vele készült interjúkat olvasva is kiderül, hogy hatalmas szenvedéllyel és alázattal dolgozott. Ezért is nagyon felnézek Rá.

Szerinted a mai fiatalok számára mit tud adni Máté Péter munkássága?
Nagyon bízom benne, hogy sok fiatalt is köszönthetünk majd a közönség soraiban, ugyanis szerintem ezeket a csodálatos dallamokat és mély, tartalmas, dalszövegeket minden embernek meg kell ismerni, hiszen örökérvényű igazságokat tartalmaznak.