„A zenéket a versek súgták, a bennem általuk keltett érzések szólalnak meg” – Szomor György a PETŐFiFJÚ ősbemutatóról
2023. január 26.
A PETŐFI200 évben Színházunk névadójának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját ünnepeljük. A jeles alkalomból többek között a február 17-én bemutatásra kerülő PETŐFiFJÚ ősbemutató musicalünkkel tisztelgünk a költő előtt. A darab különleges zeneiségével kapcsolatban a művészetek világában kiemelten sokrétű tevékenységet folytató zeneszerző-rendezőt, Szomor György Nádasdy Kálmán-díjas művészt kérdeztük.
„A zenéket a versek súgták, a bennem általuk keltett érzések szólalnak meg” – Szomor György a PETŐFiFJÚ ősbemutatóról
Kíváncsiak vagyunk, hogyan is működik egy zene megvalósítása? Mik a folyamatok?
Felmerült a kérdés, ha Petőfiről készül zenés darab, a versei szolgáljanak-e ennek alapjául. Úgy döntöttünk, hogy igen, hiszen a versei tükrözik legjobban Petőfi gondolatait, érzéseit. Ezeken keresztül láthatunk, láttathatunk legtöbbet a költőből, az emberből.

Mennyire volt nehéz ilyen nívós, gyönyörű és tisztelendő régmúltra visszatekintő verseket megzenésíteni?
Ha nem érkezik felkérés, magamtól nem biztos, hogy lett volna bátorságom hozzá és valószínűleg egy nagy élménnyel lettem volna szegényebb. De szerencsére érkezett! A zenéket a versek súgták, a bennem általuk keltett érzések szólalnak meg.

Zeneileg Petőfi életbeni és művészetbeni jellegzetességeit igyekezett megteremteni a hagyományokhoz, a régmúlthoz híven vagy inkább az új kor szellemének, modernitásának megfelelően készültek a felcsendülő dalok?
A zenei stílusokat is a versek határozták meg. A ritmusuk, a lüktetésük. A magyar népdal motívumoktól a blues-ig, a ballada, a sanzon is ott van ezekben a versekben. Amikor hallgatjuk, egészen magától értetődőnek tűnik. Nagyon élveztem a munkát!

Ebben a folyamatban, miközben a zenék készülnek, mennyire látja egyben az egész színdarabot?
Ebben az esetben is, mint más alkotói folyamat közben, az apró mozaikokból álló kép, egyszer csak láthatóvá válik teljes valójában. De ez egy hosszú út vége…

Melyik lett a kedvenc zene és miért?
Mindig a legújabb kedvenc.

Mennyire volt nehéz azonosulni Petőfi Sándor szellemiségével?
Egyáltalán nem, Petőfi mindig is közel állt hozzam, és mostanra még közelebb került.