Egy világmárka születése, kitartás, szenvedély, klezmer zene: LéviStory a Veszprémi Petőfi Színházban!
2022. szeptember 28.
Péntektől - szeptember 30-ától - lesz látható a LéviStory ősbemutató a Veszprémi Petőfi Színházban, amely a mindenki által ismert és kedvelt ruhadarab megszületésén túl, humorral, szerelemmel, szemet kápráztató látvánnyal és csodálatos dalokkal mutatja be az akkori kor emberét, a vándorlás nehézségeit és azt, hogy ha merünk nagyot álmodni, és kitartunk mellette, akkor bármit meg tudunk valósítani. A klezmer musical zenéjét Jávori Ferenc „Fegya” Kossuth-díjas művész szerezte és Kerényi Miklós Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas, Kiváló művész rendezésében kerül színpadra. A történet Kállai István és Kállai Gábor ötlete alapján született meg, melyhez Müller Péter Sziámi írta a szöveget.
Egy világmárka születése, kitartás, szenvedély, klezmer zene: LéviStory a Veszprémi Petőfi Színházban!
„Nagyon izgalmas volt, hogy megtudunk-e felelni a kihívásnak, hiszen a farmernadrág a világ legismertebb ruhadarabja. Ennek a kitalálásáról, a világhírűvé válásáról egy izgalmas musicalt csinálni nagyon nagy feladat volt, de úgy gondolom – és az előbemutatók is ezt mutatják - jó irányba halad a musical, legalább akkora világsiker felé tör, mint maga a farmernadrág!” – vélekedett a rendező, Kerényi Miklós Gábor Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas, Kiváló művész.

A történet egyik kulcspontja az elvándorlás egy új földre a jobb élet reményében. A főszerepben, Levi Straussként Kerényi Miklós Mátét láthatja a közönség, aki úgy gondolja, nem lehet megérteni azt a hatalmas terhet, melyet az akkori emberek vállaltak magukra otthonuk elhagyásával.

„Minden korosztálynak üzen valamit ez az előadás. A fiataloknak azt, hogy ha önnön magad maradsz és nem hasonulsz meg, akkor meg tudod valósítani az álmaidat. Az idősebbeknek pedig azt, hogy gyermekeinket engedni kell álmodni, csinálni a dolgukat, hagyni, hogy éljenek, mégis háttérben támogató, segítő kezet nyújtsunk nekik mindig.”– mondta el a Davidovics rabbi szerepét megformáló, Szabó P. Szilveszter. Hozzátette, „a klezmer zene önmagában is fantasztikus, és olyan humorral, iróniával, dallammal tör be, amibe a nézők könnyedén beleélhetik magukat.”

Az erős, gyermekei jólétét mindig szem előtt tartó Édesanya karakterét kettős szereposztásban Szulák Andrea és Módri Györgyi alakítja. „Ami nagyon megérint engem a darabban, az a keménység, ahogy ez az anya „fellép” ezen az idegen helyen, az erő és kitartás benne, hogy az új helyen is élni kell, meg kell találni a lehetőségeket.” – mondta el Módri Györgyi.

LéviStory előadás időpontok: https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/LeviStory

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!