Kerényi Miklós Máté, mint Levi Strauss: „Aki mer, az farmer!”
2022. szeptember 22.
Szeptember 30-án 19 órakor kerül bemutatásra Jávori Ferenc – Müller Péter Sziámi – Kállasi István & Gábor: LéviStory című klezmer musicalje. A szerelemben, humorban és gyönyörű zenében gazdag előadás főszereplője, Kerényi Miklós Máté mesélt arról, hogyan tudott beleilleszkedni egy világsiker történetébe és hogyan élte meg a színdarabban, hogy „el kellett hagynia a hazáját”.
Kerényi Miklós Máté, mint Levi Strauss: „Aki mer, az farmer!”
Sikerül párhuzamot vonni a civil életed és a színdarabban alkotott világhíressé vált tervezővel?
Mint művész és mint színész igenis beleteszem saját magamat a szerepbe, de szerencsére nem hasonlít az életem a főszereplőjével. Nagyon sok minden benne van ebben a színdarabban, amik a háttérben vannak, mint a történelmi vonatkozások, a farmer kitalálása és főleg a menekülés. Én ezekkel nem tudok párhuzamot vonni és ez így jó, mert szerencsére nem kellett még ilyen nehézségekkel találkoznom a civil életemben.

A lényem adja egy részét a karakternek, a másik felét, a főszereplőjét pedig, ami a mély része meg a magvai, a történelmi motívumok, amiket meg kell mutatni az előadásban.

Mint művész, színész milyen kapcsolatod van a farmerrel, mint ruhadarab?
Szerintem nincs olyan ember, akinek ne lenne farmerja! Nem is egy és többféle színű van az én ruhatáramban is. Számomra a farmer az abszolút állandó viselet. Elegáns öltözetként is megjelenítem, hiszen van farmer zakóm, mellényem és még karórám is. Aki mer az farmer!

Milyen érzés egy olyan darabban részt venni, ami egy világsikerről szól?
Van egy egészen különleges mondat, ami azt mondja, kétféle szituáció van: vannak a világsikerű musicalek és a világsikerről szóló színdarabok. Reméljük, ez egy világsikerről szóló világhírű előadás lesz!

Ez számomra egy „munkás” színdarab és én ezt szeretem! Nem gondolunk bele sokszor, hogy mennyi minden van a teljesen természetes dolgok mögött. Valaminek a létrejötte, megszületése nagyon érdekes történeteket, sorsokat hordozhat magával a háttérben, ami megjelenik a színpadon is. Ez is egy ilyen történet, mert ez egy érdekes sorsot bemutató előadás.

Mennyi mindennek nem kellett megtörténnie, hogy valami megtörténjen! A kudarcokból lesznek végül a sikereink, az, hogy hogyan értékeli az ember saját magát, a céljait - ez a fontos és ezért ilyen izgalmas az egész történet!

A zene az például kifejezetten különleges ebben a darabban, ahogy a szerelem, a család, a barátok is. Ezek mind összetetté, szép, komplex élménnyé varázsolják az előadást a nézőknek, mely kicsiknek és nagyoknak is egyaránt szól. A zene erejével csodálatos dolgokat lehet megmutatni!

Hogyan lehet az otthonunktól távol új életet kezdeni és érvényesülni?
Természetesen, mindannyiunkat megérint ez a momentum a színdarabban. Teljesen a közelébe nem tudjuk helyezni magunkat, de igyekszünk minél közelebb érni hozzá, hogy milyen lehet ilyet átélni, amikor egyszer csak összepakolsz és elmész egy óceánon túl. Ezt mi ma már nem tudjuk elképzelni, felfogni. Mi abban szocializálódtunk, hogy elmegyünk, de az interneten látjuk a rokonainkat, barátainkat.

Megérint a szerepem, de felfogni nem tudom, mit élhettek át azok az emberek, akik ilyenre kényszerültek. Benne van ilyenkor mindig a jobb reménye, az élni akarás. A mi korosztályunk már nem igazán tudja mit jelent a „szabadság szerelem”. Ezért kell tanulnunk sokat a régmúlt történeteiről, amiről tudunk olvasni vagy színházban megnézni, hogy ezáltal megtanuljuk hogyan tudunk vigyázni az életünkre, a gyermekeink életére.