Kádár Szabolcs János: „Nagyon szeretem a gyerekekkel való közös „együtt lélegzést” a színdarabok során”
2022. szeptember 18.
Szeptember 25-én 15 órakor bemutatásra kerülő A Holdbeli csónakos összetett, zenés, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló előadásának egyik főszereplője, Kádár Szabolcs János avatott be minket a történetbe, és azt is elárulta, milyen üzenetet hordoz ez a különleges előadás a mai gyermekek, fiatalok számára.
Kádár Szabolcs János: „Nagyon szeretem a gyerekekkel való közös „együtt lélegzést” a színdarabok során”
A karaktered, Medvefia ugyanolyan nagy utat jár be az előadás folyamán, mint a Pávaszem királylányé?
Azt gondolom, hogy igen, nagyon nagy utat járnak be mindketten. Annyi a különbség, hogy Pávaszem esetében az első szerelem már megtörténik a Holdbeli csónakos személyében. A férfiak később érnek, így Medvefia is: neki az első szerelem Pávaszem lesz. Gyermekként cinkos játszótársak voltak, aztán ahogy elrabolják a királylányt és Medvefiát Jégapó kinevezi a kereső-, mentőexpedíció vezetőjének, ő elindul megkeresni kispajtását, Pávaszemet és közben elkezdi érezni, hogy az aggodalmon túl más érzések is kavarognak benne a lány iránt, mégpedig a szerelem. Ez az érzés akkor erősödik meg Medvefiában, amikor fizikailag eltávolodik tőle Pávaszem.

Te is kisfiúból válsz férfivé a szerelemre rátalálva az előadás során?
Nagyjából egykorú Pávaszem és Medvefia, de a lányok, mint említettem, korábban érnek, így ő már lélekben előrébb tart a színdarab indulásakor. Példának okáért, már az első jelenetünkben pimaszul kekeckedem vele, de ez róla lepereg, mert ő már „nagylány”, ugyanis a szerelem foglalkoztatja. Végül minden szépen kiforrja magát az előadás során és a két fiatal felismeri, hogy mindvégig ott voltak egymásnak, így győz a szerelem és az igazság!

Milyen érzés újra gyermekként, gyermekeknek is szóló előadásban királyfit játszani?
Játszottam már az Operettszínházban ifjúsági- és gyerekelőadásokat is, és már akkor nagyon megszeretem a gyerekekkel való közös „együtt lélegzést” a színdarabok során. Őszinte és nagyon jó közönség, örülök a lehetőségnek! Az előadásban csodás zenei betétek vannak, amik szépen adják vissza az előadás hangulatát. Külön öröm számomra, hogy életem első prózai főszerepét próbálhatom, ugyanis ebben most kevésbé hangsúlyos számomra az ének, ezáltal a prózára és a karakterem megformálására tudok összpontosítani, és ebben tovább fejlődni, amit jól fogok tudni kamatoztatni a későbbi zenés darabjaim során. Ez szakmailag egy óriási kihívás, de nem félek, mert sok segítséget kapok Tóth Géza rendező úrtól, és csodás partneremtől, Szederjesi Teodórától. Minden munkafolyamatból szeretem a maximumot kihozni és a legtöbbet tanulni, és most A holdbeli csónakosban a prózában tudok fejlődni, ami azért is fontos nekem, mert szeretnék a jövőben sok prózai előadásban is szerepelni.

A felkészülést nagyon élvezem a rendezővel és az egész csapattal, a próbaidőszak jó hangulatban telik, úgy érzem, hogy egy nagyon izgalmas és értékes előadás fog születni a Veszprémi Petőfi Színházban. Bízom benne, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretni fogják!

Számodra mi a színdarab tanulsága?
Van benne több tanulság is. Gyakran előfordul, hogy nem látjuk a fától az erdőt, ott van előttünk a megoldás vagy az az ember, aki életünk szerelme lehet, de nem vesszük észre, csak akkor, ha eltávolodunk a kérdésünk „tárgyától”, így ezáltal a teljes kép tárul elénk.

Számomra még az is tanulság, hogy Medvefia a végsőkig harcol Pávaszemért. Én ezzel a szemlélettel teljes mértékig tudok azonosulni, ugyanis nagyon szeretek a végsőkig kitartani, harcolni és a jól megérdemelt munka után a célomat elérni. Azt érzem, hogy ezek a felismerések nélkülözhetetlenek a mai fiatal generáció számára is.