„A LéviStory musical legalább akkora világsiker felé tör, mint maga a farmernadrág!” – vallja az ősbemutató rendezője, Kerényi Miklós Gábor
2022. szeptember 13.
Két, nyári, hatalmas sikerű és álló tapsos előbemutató után, szeptember 30-án 19 órakor a Veszprémi Petőfi Színházban kerül bemutatásra a LéviStory élőzenés klezmer musical! Az ősbemutató Kerényi Miklós Gábor Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas, Kiváló művész rendezésében került színpadra, aki többek között arról is beszélt, milyen aktualitást találhatunk a régi korban játszódó előadásban.
„A LéviStory musical legalább akkora világsiker felé tör, mint maga a farmernadrág!” – vallja az ősbemutató rendezője, Kerényi Miklós Gábor
Mi az, amit a LéviStory színdarab át szeretne adni a nézőknek?
A legfontosabb gondolat, hogy sosem szabad feladni, mindig újra kell kezdeni, meg kell találni az életben a vidám dolgokat, a nehézségeken át kell vágni! A tehetségnek és a kitartásnak érvényesülnie kell, bátorságra van szükség az életben és az újra kezdésben egyaránt! Emellett pedig sok-sok nevetésre!

Mi volt a legmegérintőbb az előadás rendezése közben az Ön számára?
A történetben a szereplők elhagyják a hazájukat és Amerikába költöznek, visszaemlékeznek a múltra, otthonukra, történetesen Odesszára. A színdarab nagyon kemény és kegyetlen aktualitást mutat be. A mindennapjainkban is felmerül - most a jelen lévő háborús helyzet miatt is - a haza elhagyása, az újrakezdés. Máris érezzük, hogy az előadás mennyire aktuális. Szívbe markoló képeket és gondolatokat idézett bennem, ezeket próbáltam megjeleníteni, színpadra vinni.

Milyen érzés egy világsikerről szóló színdarabot rendezni?
Nagyon izgalmas volt, hogy megtudunk-e felelni a kihívásnak, hiszen a farmernadrág a világ legismertebb ruhadarabja. Ennek a kitalálásáról, a világhírűvé válásáról egy izgalmas musicalt csinálni nagyon nagy feladat volt, de úgy gondolom – és az előbemutatók is ezt mutatják - jó irányba halad a musical, legalább akkora világsiker felé tör, mint maga a farmernadrág!

Hogyan lehet az otthonunktól távol új életet kezdeni és érvényesülni?
Bármennyire is szőrnyű, az emberiség története során állandóan új és új helyeken kellett a lábára állnia az embernek és megállni önállóan a helyét a változások közepette. A Népvándorlás óta, mindig el kellett valahova menni vagy azért, mert így alakult, vagy például a háborúk miatt. A vándorlás az emberiség történelmének a része, az embernek saját magának kell a helyzetet megoldani úgy, hogy akár a „saját hajánál fogva kihúzza magát a nehézségből.” Az otthon egy gyönyörű emlék, egy nosztalgia, de nem határozhatja meg az új életbe való beilleszkedést.