Árva szörny ősbemutató: tanít, elgondolkodtat, sokkol, elmélyülésre késztet!
2022. május 9.
A kifejezetten az V. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiváljára, Topolcsányi Laura által írt pszichodráma, az ÁRVA SZÖRNY április 23-án került bemutatásra nagyszínpadunkon. Az előadás, mely májustól bérletben a Latinovits-Bujtor Játékszínben megtekinthető, a Tortúra pszichothrillerből ismert zseniális színész-páros, Módri Györgyi és Keller János lélegzetállító alakításában látható. A darab a Jászai Mari-díjas, Tasnádi Csaba kiváló rendezésében került színpadra.
Árva szörny ősbemutató: tanít, elgondolkodtat, sokkol, elmélyülésre késztet!
Az elgondolkodtató, igazi érzelmi hullámvasútra felültető, sokkolóan valósághű előadás a napjainkban egyre inkább aktualitását élő, mindenkit érintő, az élet szinte minden területén megjelenő magatartási zavarokat, lelki bántalmazásokat mutatja be, mely munkahelyi- és egyéb közösségekben gyakran előforduló, romboló személyiségek miatt kialakult nehézségekre irányítja rá a figyelmet.

Az Árva szörny pszichodrámát a Jászai Mari-díjas, Tasnádi Csaba vitte színpadra. „Már az elején izgalmasnak tűnt a darab és rendkívül érdekes volt a szövegkönyv is. Ismertem ezt a pszichiátriai betegséget, a nárcizmust, mint jelenséget, de nem gondoltam, hogy ez egy ennyire húsba markolóan sokakat érintő probléma. Aztán belemerülve a témába a próbafolyamat során nagyon érdekes emlékképek élesedtek ki lelki szemeim előtt...” – mondta el a rendező. Azt is hozzátette Topolcsányi Laura kitűnően és nagy felkészültséggel nyúlt a témához és olyan előtanulmányokat folytatott, melyek segítségével szakszerű és közérthető, ugyanakkor orvosilag helytálló a szövegezés. „A darab, mint színpadi mű is nagyon jól építkezik, viszonylag sokáig fent tudja tartani a titkot, ügyesen adagolja a gyanús elemeket, a végkifejlett felé közeledve pedig egyre szorítóbb a nyomasztó jellege. Megőrzi az igazi jó színház hatásképző jellegét, de tanít, elgondolkodtat, elmélyülésre késztet.”

Főszerepben - a Tortúra pszichothrillerből is ismert - színész-párost, Módri Györgyit és Keller Jánost láthatják a nézők. Mind a ketten egyetértettek abban, hogy a Stephen King feldolgozás kiváló alapot biztosított az Árva szörny pszichodrámának, ugyanis olyan szakmai kapcsolat alakult ki, mind a színészek, mind a rendező között, mely gördülékenyebbé tette a feszített tempójú próbafolyamatot. „Györgyivel és Csabával is sikerült úgy összecsiszolódnunk az előző közös munka során, hogy tulajdonképpen már fél szavakból is értjük egymást, látjuk és érezzük egymás gondolatait, tudjuk, hogy mikor kell segíteni a másiknak, jobban alátámasztani bizonyos helyzeteket. Itt összjátékról van szó, egy egységről!” – tette hozzá, Keller János.

„Áldozatnak az áldozata – így tudnám megfogalmazni a történetet. Egy általunk szeretett emberből hirtelen előjön egy másik én, amiről ezidáig semmit nem tudtunk. Mint színész és mint magánember is nehéz ezt azt előadást megélni lelkileg. A téma sem egyszerű, de nálam személyes vonatkozása is van, így nekem a régi érzések is visszajönnek. Az első próba után, amikor először vittük fel színpadra és többször egymás után aprólékosan, aztán egyben is elpróbáltuk, akkor utána kellett egy óra otthon, mire éreztem, hogy kezd enyhülni a szorítás a mellkasomban…” – mondta el, Módri Györgyi. Azt is hozzátette, a Latinovits-Bujtor Játékszínben sokkal érzékenyebb lesz az előadás és a viszony a közönséggel.

„Lelkileg nagyon mély és kemény utat járok be én is és a karakterem is, aminek az egész jellem fejlődése végig követhető az előadásban. Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy ő egy brutális ember, hiszen ő a gyermekkori sérüléseinek áldozata, amely kihat a jövőbeni énjére, jellemére, viselkedésére.” – vélekedett Keller János. „Minden előadást úgy kell játszani, hogy az ember a szívét-lelkét beleteszi, ezt máshogy nem is lehet: itt vagy belemegyünk szó szerint a sárba lelkileg, vagy különben nincs értelme! Színészileg és emberileg is iszonyatosan nagy kihívás és összetett feladat, de hálás vagyok, hogy bemutathattuk ezt az előadást, mert ez fejleszt minket és nem mellesleg egy nagyon aktuális, fontos témával foglalkozunk, mely talán a nézők életében is segítséget nyújthat. Arra biztatok minden kedves nézőt, hogy legyenek nyitottak egy ilyen téma befogadására, mert ez a magatartás zavar bárhol, bármikor előfordulhat!”

Az Árva szörny Robertje azért veszíti el a kapcsolatot önmagával (és a világgal), mert saját jogán nem szeretik, csak feltételekhez kötötten, amelyeknek azonban nem képes megfelelni. Azt éli meg, hogy a szülei számára nem vállalható a személye, csak az, ami hasznos belőle. Hogy a szülei szeretete feltételes, tehát ha kudarcot vall, nem lesz méltó a szeretetre. Ezért eltünteti (egy kagyló mélyére) gyermeki énjét, és megteremti a hamis ént, aki mindent tud. Mindenható. Zseniális. A hamis én tökéletes. Minden, ami a gyermek nem. Lényegében a gyerek feltalálja istent, megalapít egy külön bejáratú vallást, amely megvédi őt a szülőtől. Jó lenne nem vádolni, csak vázolni és árnyalni. És soha nem téveszteni szem elől, hogy minden következmény.

Ma este vastapssal mutattuk be Latinovits-Bujtor Játékszínünkben a pszichodrámát! „Nézve az előadást az volt az érzésem, hogy ez nem színpadi játék, ez a valóság, ami ott történik! Ezerszer könnyebb volt ezt írni, mint megélni nézőként. Hihetetlent alkottatok!” - vélekedett az írónő, Topolcsányi Laura az előadás utáni koccintáson.

További előadás időpontok: https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/ARVA-SZORNY

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!