Hatalmas vállalás és büszkeség: elindult a MOZART! musical próbafolyamata
2022. február 17.
Február 14-én délelőtt tartottuk meg az előző évadban – a járványhelyzet miatt - halasztani kényszerült, Társulatunk és Nézőink által is nagyon várt Lévay Szilveszter – Michael Kunze: MOZART! című musical olvasópróbáját. Az előadás a Nádasdy Kálmán-díjas Somogyi Szilárd rendezésében kerül bemutatásra 2022. április 1-jén a Veszprémi Petőfi Színházban.
Hatalmas vállalás és büszkeség: elindult a MOZART! musical próbafolyamata
„Nagyprodukció és hatalmas vállalás a MOZART! musical, de annál több izgalommal állunk most a próbafolyamat elé! Rengeteg előkészület kellett ahhoz, hogy eljussunk a mai olvasópróbáig, és örülünk, hogy végre a körülmények lehetővé tették, hogy így együtt lehessünk. Sok szeretettel köszöntök mindenkit, örülünk, hogy mindannyian itt vagytok velünk. Külön köszöntöm Somogyi Szilárd rendezőt, a koreográfus urat, Lőcsei Jenőt, és a zenei vezető-karmestert, Balassa Krisztiánt.” – nyitotta meg a mai olvasópróbát Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál. Azt is elmondta, ahhoz, hogy a darab, amelynek az ősbemutatója 1999-ben Bécsben a Theater an der Wien-ben volt, valóban megszülessen igazi csapatmunkára van szükség, ideértve a díszletek és jelmezek kivitelezését, a zenei anyag megszólaltatását, és nem utolsósorban a színészi munkát. „Jó érzéssel látunk ehhez a produkcióhoz is, melynek kihívásai szintén hatalmas erőt, összefogást kívánnak.” – tette hozzá Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

„Köszönjük a lehetőséget, és erőfeszítést, amit a darab érdekében tesz a Veszprémi Petőfi Színház. Valóban nem egyszerű dolog volt eljutni idáig; nagyon sok ember összefogott azért, hogy az előadás majd színpadra kerüljön.” – húzta alá Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjas rendező, majd ő is kiemelte: nagyon nagy csapatmunkára, összefogásra lesz szükség minden téren, legyen szó díszletről, jelmezről, színészi játékról, vagy éppen az élő zenekari hangzásról. „A darab nem titkoltan azt járja körbe, hogy a lelki folyamatok hogyan hatnak az ember személyiségére, hogyan változtatja meg azt a siker vagy éppen a bukás. Ebben a történetben mindig az a kérdés, hogy a zseni mitől lesz zseni, és ezt a zsenialitást ő és a világ miként tudja elfogadni, felemelni vagy éppen porba taszítani.” Azt is elárulta, a darab díszlete – mely egy nonfiguratív agyat ábrázol - egy olyan típusú mozgó szerkezet, amely a különböző „állásokban” helyszínt ad a történet egyes jeleneteinek. „Az agyban keressük kvázi a zsenialitást, amelyet szeletekre lehet bontani, amelyekből különböző tereket alakítunk ki, így olyan, mintha Mozart agyában játszódna az előadás.” A jelmezek stílusa klasszikus, korhű, és a Mozart körül megjelenő egyes társadalmi rétegeket külön-külön is jellemzi majd.

Hogyan lehet a kiszolgáltatott helyzetből felállni, hogyan őrizhetjük meg önmagunkat, nem adva fel elveinket, ha kell, a világgal is szembe szállva a művészetért? A mű hiteles irodalmi alapanyagokból, levelezésből táplálkozik, kifejezetten tanító jellegű alkotás, melynek kiemelkedő értéke számunkra az, hogy a szerző magyar, Sylvester Levay, és az ő Magyarországra adott külön engedélyével kerül bemutatásra ebben a formában a Veszprémi Petőfi Színházban.

Eredeti produkció: Vereinigte Bühnen Wien
Színpadi jogok világszerte: VBW International GmbH
Linke Wienzeile 6, 1060 Bécs, Ausztria
international@vbw.at www.vbw-international.at
Magyar jogtulajdonos: Pentaton Művész- és Koncertügynökség www.pentaton.hu