Egy fantasztikus elme, akit egy betegség sem állít meg: Elindult A mindenség elmélete próbafolyamata
2022. január 9.
Január 5-én tartottuk meg negyedik nagyszínházi bemutatónk olvasópróbáját, mely egy ősbemutató lesz. A Lőkös Ildikó dramaturg által írt, és Kálloy Molnár Péter által megrendezésre kerülő A mindenség elmélete február 11-én kerül bemutatásra a Veszprémi Petőfi Színházban.
Egy fantasztikus elme, akit egy betegség sem állít meg: Elindult A mindenség elmélete próbafolyamata
„Most megint egy számunkra különleges pillanatban vagyunk, hiszen – Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser ötlete alapján - egy olyan teljes új darab született meg, amely egyedülálló, és nem csak a filmből, de a felesége és Stephen Hawking által megírt könyvekből, az interneten található információkból állt össze, melynek szövegkönyvének megírására Lőkös Ildikó dramaturgot kértük fel.” – nyitotta meg az olvasópróbát Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál. Azt is hozzátette, nagyszerű dolog, hogy a Társulatban minden szerepet ki lehetett osztani. Aláhúzta, külön öröm, hogy Kálloy Molnár Péter vállalta a rendezést, hiszen ő egy meghatározó szereplője a magyar művészeti életnek, és amibe ő belefog az nagyon eredeti, időt álló; nem beszélve Székely Lászlóról, aki immár az 586. tervezésével járul hozzá a darab sikerességéhez.

„Én szándékosan nem néztem meg a filmet, mert engem az érdekel, hogyan lehet ebből színházi előadást csinálni. Elég sok drámát rendeztem már, melyek sorába fog ez is illeszkedni, amellett, hogy a darab adta humor lehetőségeket is kihasználjuk. Nagyon híve vagyok a játéknak, a közös munkának, így számítok az interaktivitásotokra, ötleteitekre.” – szólt a produkcióban közreműködőkhöz a rendező, Kálloy Molnár Péter. Hozzátette ez nem egy Shakespeare-i mű, színdarab, itt nagy hangsúlyt kapnak a színpadi játékok, a szituációk, konfliktusok beépítése, a darab érthetővé tétele, hogy minden néző megtalálja benne a maga számára a szépséget, az értéket, amivel ő azonosulni tud. „Igazából érdekessége a darabnak, hogy minden szereplőt a Stephenhöz való kapcsolata határoz meg, a feleségtől kezdődően a barátokon keresztül a tudóstársakig. A szereplők mellett egy új és nagyon különleges figura, az Idő is megjelenik, akivel valós konfliktusban lesz, akivel viaskodik. Szürreális plusz rész a realitáson belül, vagy éppen afelett.”

Lőkös Ildikó, dramaturg elmondta, nagyon jó ötletnek tartja, hogy ilyen nehéz időszak után egy olyan példát vigyünk a nézők elé, akiből merítkezni tudnak, aki motiválja őket, hogy sosem szabad feladni és minden helyzetből van kiút. Azt is hozzátette izgalmas munka volt és lesz is, hiszen maga Stephen Hawking személye is nagyon érdekes, amellett, hogy a betegségével is kiválóan teljesített tudósként, családapaként, férjként. „Izgatottan várom mi sül ki belőle a végén, hiszen egy fantasztikus csapat állt össze, mind a Rendező, mind a díszlettervező, mind a színészek személyében!”

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas díszlettervező, Székely László elmondta, jóleső érzéssel jött ismételten a Színházba dolgozni, hiszen eddig is örömére szolgált minden egyes produkció, amiben dolgozott, mindig a maximális teljesítményt kapta a Társulat tagjaitól. „A feladat rettentő izgalmas, szcenikai szempontból is. Megpróbáltam létrehozni azt a teret, ahol Ti érvényesültök igazán, hiszen Ti vagytok benne a legfontosabbak! Ez egy olyan díszlet a Rendező Úr számára, amiben tulajdonképpen az összes lehetőséget ki tudja használni. Mindemellett pedig nagy szerepe lesz a világításnak is.”

Korszakunk egyik legragyogóbb elméje, akit hosszan tartó betegsége alatt sem hagyott cserben világos gondolkodása, a mindenség iránti olthatatlan kíváncsisága. Előadásunk megmutatja, hogy a legnagyobb bajból is van kiút, és erős akarattal, kitartással nincs akadály, amely megállíthat! Zsenialitás, szerelem, küzdelem, győzelem! Stephen William Hawking!

További információk az előadásról: https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Aktualis-evad/A-MINDENSEG-ELMELETE