Bulla Kristóf: „…mindenki kiválaszthatja, melyik szereplővel tart ebben a rengetegben.”
2021. december 30.
A Veszprémi Petőfi Színház november 19-én mutatta be második nagyszínpadi előadását, William Shakespeare: Ahogy tetszik című komédiáját. A férfi főszereplőt, Orlandot az idei évadtól szerződtetett, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tanuló színésze, Bulla Kristóf játssza. Elmondása szerint, Veszprém gyönyörű város, ami igazán illik a darab vadregényes hangulatához.
Bulla Kristóf: „…mindenki kiválaszthatja, melyik szereplővel tart ebben a rengetegben.”
Van korábbi élményed az Ahogy tetszik előadással kapcsolatban? Ismered a művet?
Nem is egy élményem van! Első körben négy éve, a Nemes Nagy Ágnes Színészképzésen foglalkoztunk vele Naszlady Évával. A mű költőisége meghatározó volt a próbafolyamatban. Emlékszem, hogy név nélküli verseket kellett írni az osztálytársnőimnek. A mai napig találgatják, ha találkozunk, hogy melyik fiú, melyiket írta. Másodjára tavaly, az Egyetemen találkoztam a szöveggel egy rendezős vizsga kapcsá, melyet jelenleg is játsszuk az Egyetem stúdió színpadán.

Nagyon izgalmas, hogy mennyire különbözik a két rendezői koncepció. Már csak azért is, mert az itteni előadásban Orlandot, míg az Egyetemen gonosz bátyját, Olivért alakítom. Komoly feladat, mert így mindkét figura igazsága a fejemben van.

Milyen „viszonyt” ápolsz Shakespeare-rel?
Kicsit hiányzik nekem az a fajta romantika a világból, ami Shakespeare-nél sokszor megjelenik. A bonyolult, szinte kimondhatatlan érzésektől kezdve, a legegyszerűbb szándékokig számomra elképesztő részletesen és pontosan fogalmaz. Egyébként a „viszonyom” idén nagyon szoros vele. Az osztályvezetőnk, Gecse Ramóna rendezte Rómeó és Júlia szintén egy friss vizsgaelőadásunk.

Kérlek, mesélj az általad megformált szerepről, Orlandoról!
Jólelkű, bátor, kissé szétszórt figura, aki sokáig tűri bátyja elnyomását, majd tőle menekülve a vadonban végre szabaddá válik. Őrülten szerelmes Rosalindába és ezt mindenki tudtára akarja adni, legfőképpen a Kedvese számára, hiszen teleírja az erdőt a neki szóló versekkel.

Mi fogott meg leginkább a műben?
Amit lenyűgöző volt látni, hogy a szerelemről és a szeretetről egészen összetett módon beszél, több oldalról megvilágítva. A hirtelen fellángolásról, a szerelmi játszmákról, a beteljesületlen vágyakról, a beletörődésről, a párkapcsolathoz való hozzáállásokról, a szerelemmel járó boldogságról és fájdalmakról is szól. Nagyon sok, különböző vélemény hangzik el. Ezt nézve mindenki kiválaszthatja, melyik szereplővel tart ebben a rengetegben.

Hogyan kerültél a színházhoz, hogy érzed magad itt Veszprémben?
Kecskemétről tartottunk hazafele egy vendégszereplésről. Egyszer csak csörgött a telefon; az egyik tanárom, Berekméri Katalin azt mondta, hogy lenne ez a lehetőség, Ő rám gondolt. Részemről nagy elképedés és öröm egyszerre. Első kőszínházi munkám egy Shakespeare? Végül sikerült kinyögnöm, hogy természetesen boldogan csatlakoznék! Egyébként Veszprém gyönyörű város. Mikor először körbejártuk, azt éreztem, hogy rengeteg hely van, ahol simán játszhatnánk az Ahogy tetsziket, mert illik a dráma vadregényes hangulatához.

Milyen hangulatban telnek a próbák?
Nagyon kedves mindenki. Partnerként kezelnek, egyáltalán nem úgy, mint egyetemről „szalajtott” hallgatókat. Emellett a rendezés megkívánja a részletes szövegelemzést, amelyből kirajzolódik egy Shakespeare-re kíváncsi, érzékeny színpadi produkció.

Kérlek, mesélj a Salinger Gábor színész-kaszkadőrrel való közös munkáról!
Salinger Gábor hihetetlenül céltudatos és motiváló. Rengeteget segített és fejlesztett a próbák során. Nagyon hálás vagyok neki ezért és remélem, a jövőben is lesz még közös munkánk, mert az ő munkamorálja hatással volt az egész színpadi működésemre az itt töltött idő alatt.

Hogyan ajánlanád az előadást a nézőknek?
Ajánlom annak, aki volt már szerelmes. Annak, aki nem volt még szerelmes, de az akar lenni. Annak, aki nem volt még szerelmes és nem is akar az lenni.