Diószegi Imola: „ ...Kifogyhatatlan energiával rendelkeznek….”
2021. november 23.
A Veszprém Petőfi Színház színpadán november 28-átől láthatja a közönség az Erich Kästner műve alapján megrendezett ifjúsági előadást, A Két Lottit. A gyermekekkel való közös munkáról, valamint az anyaság szépségéről mesélt az édesanyát alakító és a való életben is kétgyermekes anyával, Diószegi Imola színművésznővel.
Diószegi Imola: „ ...Kifogyhatatlan energiával rendelkeznek….”
Volt-e bármilyen élményed, tapasztalásod a múltban A Lét Lottival kapcsolatban?
A közelmúltban nem, de az olvasópróbán jutott eszembe, hogy ezt a regényt édesanyám olvasta fel először nekem. Akkoriban teljesen más fogott meg benne, mint most. Fel sem merült kérdésként, hogy egy szülő, egy anya, hogyan tud lemondani a másik gyermekéről. Az izgatott csupán, hogy mi történik a lányokkal, hogyan tudják magukat feltalálni egymás bőrébe bújva. Most viszont az foglalkoztat a legjobban, hogyan történhetett meg, hogy egyik gyermek az apánál, a másik az anyánál maradt és soha semmit nem meséltek nekik erről. Ez a mostani élményem. Nekem fiaim vannak, ezért nem két lottis, hanem koldus és királyfis korszakunk volt.

Kérlek, mesélj egy kicsit az anya karakteréről! Milyen édesanya ő, mit lehet róla tudni?
Szerintem ez az anyuka mindig rohan, soha nincs a jelenben, mindig egy kicsit előbbre van. Szinte folyamatosan szét van esve egy kicsit, amit a szerkesztői munkája is előidéz. Ismerős ez, néha én is belekerülök ebbe a csapdába, ezért nagyon átérzem ezt az állapotot. A történetben nem egy konszolidált, hagyományos családról van szó, amelyben a két szülő, anya és apa együtt nevelik a gyermekeket. Itt nincsen apa, emiatt nincs meg az a biztonság, ami egy gyerek számára nagyon lényeges. Megcserélődnek a szerepek, hiszen a gyerek lesz az, aki a biztonságot és a nyugalmat képviseli, az anyuka pedig a bizonytalanságot és ezt az állandó rohanást valahová, valami után. Ritka az a pillanat, amikor megnyugszik.

Említetted, hogy fiús édesanya vagy. Mit tudsz átemelni a saját életedből most, hogy az előadás erejéig lányos anya lettél?
Az anyai szeretetet. Mindegy, hogy lányos vagy fiús anyukáról beszélünk, mindegyikünkben benne van az anyai ösztön, a szeretet, a féltés, az aggódás. Fiús és lányos anyának lenni szerintem valahol ugyanaz. Csak az érdeklődési kör más, tehát nem babázunk, hanem focizunk például. Ez a különbség, a szeretet viszont mindig jelen van. Egy anyának a legtöbbet az adja, amikor megöleli a gyermekét és érzi, hogy nincs egyedül ezen a világon. Édesanyaként már nemcsak önmagáért felelős egy nő.

Milyen a gyermekekkel együtt dolgozni, hogyan zajlanak a próbák?
Én csak csodálom őket, hogy mennyi energiájuk van. Iskolából jönnek, és mégis úgy tudnak csivi-telni, minthogyha most kezdődne a nap. Kifogyhatatlan energiával rendelkeznek. Ügyesek, édesek, tele energiával, jó kedvvel!

Szerinted a valóságban milyen gyakran fordul elő, hogy ilyen könnyen oldódjanak meg a nehéz helyzetek, mint az előadásban?
A helyzetek mindig megoldódnak valahogy. Eléggé optimista ember vagyok, mindig a jót keresem, még ha kívülről úgy is tűnik, hogy nem az a tökéletes megoldás. Így oldódott meg, így a jó, ebben igyekszem a pozitívumot megtalálni. Nem hiszem azonban azt, hogy a problémás helyzetek mindig ilyen meseszerűen, könnyen, egyszerűen oldódnának meg. Az előadás épp egy idilli pillanatot ragad meg, amikor minden a helyére kerül, szép lesz. De ez nem biztos, hogy így is végződik és tényleg együtt marad a két szülő. Hiszen ők is valamikor szerették egymást, aztán különváltak. Most jelen pillanatban megint szeretik egymást, együtt maradnak, de lehet, hogy ez változik. Vajon nyolc év elteltével szorult-e beléjük annyi bölcsesség, hogy tudjanak kompromisszumokat kötni, mert együtt élni csak ezek révén lehet.

Hogyan tudnád ajánlani az előadást a ifjúságnak?
Ebből az előadásból kiderül, hogy két gyermek hogyan tud komoly dolgokat megoldani, amelyek még a felnőtteken is kifogtak. A gyerekek összekutyulják a történetet, azonban mégis ők azok, akik majd a felnőtteket irányítva kibogozzák a szálakat, és orvosolják a problémákat.