Meghitt és lélekemelő KERÉNYI IMRE EMLÉKTÁBLA avató Balatonalmádiban
2021. október 4.
Szeptember 29-én délután ünnepélyesség és meghittség járta át a Mester, KERÉNYI IMRE EMLÉKTÁBLA avatóját Balatonalmádiban, a Kerényi Imra Kult-Magtárnál!
Meghitt és lélekemelő KERÉNYI IMRE EMLÉKTÁBLA avató Balatonalmádiban
Megható, és egyben lélekemelő volt átélni, amint ismét Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, Érdemes és Kiváló művész tiszteletére ennyien összegyűltünk, hogy méltó emléket állítva neki felavassuk Kontúr András szobrászművész által készített gyönyörű domborművet, mely mai naptól a Kerényi Imre Kult-Magtár falát díszíti!

„Idefele jövet próbáltam megfogalmazni magam számára, hogy mit is jelentett nekem a Kerényi Imrével való találkozás és közös munka.” - kezdte meg ünnepi beszédét L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója. „Kerényi Imre, életének a két legfontosabb, önként vállalt feladatáról sose tudott lemondani: a tanítás és a rendezés. Mindent át akart nekünk adni, mindent, amit ő tapasztalt; ugyanúgy tanított minket, mint a tanítványait. Emellett pedig mindig minden rendezett volt körülötte, minden meg volt konstruálva, állandóan jelenetben voltunk.” - mesélt a Mesterrel való közös munkáról.

Az ünnepélyes átadón Kontrát Károly Balatonalmádi országgyűlési képviselő beszédében megköszönte mindenkinek a közreműködését abban, hogy ez a tábla a Kerényi Imre Kult-Magtár falán állítson méltó emléket a Kerényi Imre, a Balatonalmádi lokál patriótának, kiváló munkásságának, melyet a Vörösberény 2018 Programmal és a város kulturális életének fellendítésével adott a térségnek. „Ő mindig mást gondolt egy adott dologról, mint amit a többség gondolt volna. Ez a „más” gondolkodás olyanokat szabadított fel a közösségben, ami addig elképzelhetetlen lett volna. „Soha ne legyünk megelégedettek!” - mondta mindig. Örülni kell a jelennek is, hogy itt ez a két csodálatos épület, hogy megtelik kultúrával, hogy ennyien összegyűltünk ma. De mindig keresni kell a következő lépést, hogy tudunk továbbmenni, tovább fejlődni, hogyan tudunk még többet adni a közösségünknek. Én ezt tanultam tőle.” - emlékezett vissza.

„Köszönöm mindenkinek, hogy ilyen sokan összegyűltünk ma, hogy Kerényi Imre csodálatos alakja előtt tisztelegjünk. Megkaptuk tőle örökségbe ezt a tüzet, melyet ő elkezdett, ezt kell tovább éltetnünk, ebből kell merítkeznünk. A mi kihívásaink, nehézségeink dimenziói megváltoztak, de helyt kell állni. Vannak olyan emberek, akikbe kapaszkodhatunk ilyenkor - ilyen ember ő is és az öröksége is, melyet büszkén viszünk tovább az utókornak.” - mondott köszönetet Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál.

Kerényi Imre örökségét őrző gyönyörű emléktáblát a családja együtt avatta fel, melyet követően a közönség Káplán György énekművész vezetésével énekelte el a Tavaszi szél című dalt, ami Kerényi Imre személyes kedvence volt.

Köszönjük Káplán György énekművésznek, aki csodálatos dalaival tette még meghittebbé és emlékezetessé ezt a délutánt. Köszönjük Kepli Lajos Balatonalmádi polgármesterének, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak a segítséget, melyet az emléktábla létrejöttéhez nyújtottak!

Köszönettel és hálával emlékezünk Kerényi Imrére!

A Veszprémi Petőfi Színház minden helyzetben közösségben a közönséggel!