A Veszprémi Petőfi Színház 2021/2022-es lélekerősítő évada
2021. május 26.
Egy embert próbáló időszakon vagyunk túl, mely után nézőink lelkét szeretnénk színházi élményekkel gyógyítani, pozitív gondolatokkal feltölteni őket. A következő évad összeállításánál is a LÉLEKERŐSÍTÉS volt a fő cél, hiszen - ahogy az elmúlt időszak is bizonyítja - a megtépázott lelkeket a Veszprémi Petőfi Színház gyógyítani tudja.
A Veszprémi Petőfi Színház 2021/2022-es lélekerősítő évada
A pandémia végén, amikor a „normál” élet visszaállítására vágyunk mindannyian, kiemelten fontos szerepe van a kultúrának, a színháznak. „Nem zártunk be, de nyitunk!” felkiáltással készülünk a klasszikus színházi előadásokra, fesztiváljainkra. Nem zártunk be, hiszen a járványhelyzet alatt végig aktívan dolgoztunk, élő kapcsolatot ápoltunk és vittünk Veszprém-szerte és a kistérség településeire. Közel 200 alkalommal lakókörnyezetekben, tereken, utcákon, járműveken és egyéb különleges helyeken adtunk az élő színház feltöltő erejéből. Rengeteg emberhez juttattuk el – az országban elsőként és egyedüliként elindított - „Maradj otthon, majd mi megyünk!” program keretében a kitartást segítő élő színházat. „Bár furán hangzik egy pandémiában, de nagyon sűrű időszak áll mögöttünk. Számos olyan szakmai-, technikai-, gazdasági kérdést kellett megoldanunk, melyre még nem tudtuk a válaszokat, nem volt gyakorlott példa rá. Ennek ellenére kiválóan oldottuk meg ezeket a problémákat, hiszen vannak jó csapatjátékosok a Társulatban.” - mondott köszönetet az aktívan dolgozó munkatársainak az elmúlt időszakban nyújtott segítségnyújtásáért, Oberfrank Pál, Színházunk igazgatója. „Nyitás során a fokozatosságra törekszünk, igyekszünk ügyesen, biztonságosan nyitni. Köszönjük minden nézőnknek, akik a helyzet ellenére is bérletet váltottak Színházunkban!”

„Évadunk felépítése során igyekeztünk úgy válogatni, hogy minden előadással erősíteni tudjuk a lelkeket, a sérült mentális egészséget, ezért is rendeltünk minden bemutatónkhoz egy pozitív megerősítő mondatot.” – mondta el Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes-kreatív menedzser.

Első nagyszínpadi bemutatónk egy igazi színházi vígjáték lesz, Ken Ludwig - A Hőstenor bohózata, melyet Tasnádi Csaba, Jászai Mari-díjas rendező állít színpadra. Jelmondata: A vígjáték nem más, mint az optimizmus színpadi megjelenése.

Másodikként egy ősbemutató kerül színpadra, mely annyira friss még, hogy Színházunk kérte fel Lőkös Ildikót a darab megírására. A mindenség elmélete című előadás egy hatalmas koponya, elismert tudós Stephen Hawking életét mutatja be, melynek rendezője a Jászai Mari-díjas Guelmino Sándor. A legnagyobb bajból is van kiút, és erős akarattal, kitartással nincs akadály, amely megállíthat. Eköré a mondat köré épül évadunk egyik legkülönlegesebb előadása.

Természetesen, a repertoárból nem maradhat ki a nézők által is minden évadban nagyon várt operett darabunk sem. A szerelem mindent legyőz - ez a jelmondata a - zenés műfaj tudója - Forgács Péter Jászai-Mari díjas, Érdemes művész által rendezésre kerülő, Lili bárónő című operett előadásunknak. Nagyon várjuk, hiszen Veszprémben még nem játszották, izgalmas időszak elé nézünk.

Negyedik nagyszínházi bemutatónkkal egy igazán különleges író egyik történetét állítja színpadra, Oberfrank Pál Jászai-Mari díjas, Érdemes művész. William Shakespeare - Ahogy tetszik című vígjátéka egy igazán szívmelengető, szép előadás, melynek jelmondata: A gonoszság, az ármány bátorsággal legyőzhető.

Örömünkre szolgál, hogy lehetőségünk nyílik egy olyan nagyszabású, tánckarral, zenekarral együtt létrejövő, fantasztikus musical előadást színpadra állítani, mint Lévay Szilveszter és Michael Kunze - Mozart! című zenés előadása. Mi sem jellemezhetné jobban ezt a darabot, mint a jelmondata: A világgal is szembeszállni a művészetért. Ötödik nagyszínpadi bemutatónk Somogyi Szilárd Nádasdy Kálmán-díjas rendezésében kerül színpadra.

Latinovits-Bujtor Játékszínünkben elsőként Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész Szabó Magda emlékére készített önálló estjét láthatják, Abigél titkai - töredék az írónő életéből címen.

Mivel tavaly elmaradt, ezért következő évadban is az előadások között szerepel Lengyel Nagy Anna - Élet.története.hu… A mi Józsink / Erzsike előadás, melynek rendezői Keresztes Tamás Jászai Mari-díjas, Pelsőczy Réka Jászai Mari-díjas.

Móricz Zsigmond élettörténete és fantasztikus írásai sok mindenkinek ismerősek. Játékszíni harmadik bemutatónk egy ősbemutató lesz, a Móricz múzsái dráma, melyet az író Gyökössy Zsolt állít színpadra.

Negyedik bemutatóként egy igazán aktuális témával foglalkozó darabot láthatnak majd a nézők. A mai világban is megvan mindenkinek a kis zuga, a rejtett helye, ahova elbújhat a világ elől. Erről szól Lezsák Sándor - 80 vödör levegő tragikomédiája is, melyet Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendez.

Egy emlékesttel is készülünk, Pilinszky 100 címmel, mellyel a XX. század egyik legjelentősebb magyar költőjéről és születésének 100. évfordulójáról emlékezünk meg.

Színházunk számára nagyon fontosak gyermek- és ifjúsági nézőink is, kiknek kulturális tanítása, a színház varázslatos világába való elkalauzolása szívügyünk.

Gyermekszínházunk kínálatában 2021/2022-es évadunkban Weöres Sándor - A holdbéli csónakos című mesejátékkal készülünk, melynek rendezője Tóth Géza lesz - Győz az igazság és a szerelem beteljesül. Műsorra tűzzük a szabadtéren már családok számára bemutatott Hagymácska mesemusicalt, mely megmutatja, hogy a Barátság, egymás segítése mindent legyőz. Az orosz népmese alapján készült darabot Bozsó József állította színpadra, Kocsák Tibor fantasztikus zenéivel színesítve. Kiemelt szerepet kap ismét a Bonbon Matiné zenei beavató bérletünk is, mely során interaktív módon kapcsolódhatnak be a gyermekek a Rigócsör király, Ludas Matyi, Kacor király és A három kismalac történetébe.

A felső tagozatos és gimnazista diákok számára kínált ifjúsági előadásaink között szerepel a gyermeki szeretet hatalmáról szóló Erich Kästner - A két lotti története, mely megmutatja, hogy Minden helyrehozható. A darab Színházunk igazgatója, Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas, Érdemes művész rendezésében kerül színpadra. A tavaly meghirdetett Dvorák Patka Színház Egypercesek előadást és „De szeretnék gazdag lenni…” József Attila estjét továbbra is lehetőségük van megtekinteni a diákoknak. Természetesen most sem maradhat ki kooprodukciónk a Kabóca Bábszínházzal, mely során Markó Róbert által színpadra állított Bánk Bán című bábjátékot láthatja az ifjúság.

Tovább folytatódik Petőfi Szalon beszélgetés-sorozatunk is, mely során a nézők által láthatatlan, de a Színház számára elengedhetetlen szakmákat mutatunk be az érdeklődőknek. Vallomások, komoly kötődések a színházzal, kulisszatitkok, rengeteg emlék… Minderről mesélnek a szalon vendégei! Tartsanak velünk! A VeszprémTV segítségével mindegyik szalon beszélgetés rögzítésre került, melyeket szeretnénk a pályakezdő fiataloknak eljuttatni, ezzel is segítve őket szakmájuk megválasztásában.

2021/2022-es évadunk előadásai mellett számos - a nagy érdeklődés tekintetében - műsoron maradó darabunk várja a nézőket.

Elmaradhatatlan esemény Veszprém város életében a Veszprémi Petőfi Színház két kiemelt nyári fesztiválja: Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál és a „Lélektől-lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál. Mindkét programsorozat országosan egyedülálló, az érdeklődés nagyon élénken megindult - az idei évben már negyedik alkalommal megrendezésre kerülő - eseményekre. Fesztiváljaink a pszichopandémia, a lelkek gyógyításának filozófiája köré épülnek.

Június 11-12-13. között kerül megrendezésre IV. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztiválunk, mely ebben az évben igazán különleges és rendhagyó lesz. Látványos nagyszabású nyitóceremónia, nóta és operettvarázs, operettgálák operett összeállításokkal, szakmai beszélgetések, jó ebédhez indul az omnibusz, gyerekelőadások, zenés felvonulás! Rendhagyó módon pedig Veszprém különféle helyein is megjelenünk, mint éttermek és kávézók terasza, erkélyek, lakótelepek.

„A IV. „Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál július 16-17-18. között kerül megrendezésre Színházunkban. A három nap során Érzékenyítőcske-eseménysorozat, kortárs tánc, budapesti siker előadások, kiegészítő programok, felolvasó színház várják a nézőket. Minden eseményünket kibeszélő est követ, ahol a nézőkkel, alkotókkal és szakember segítségével fogjuk feldolgozni az előadásokat.” – ismertette a fesztivál ötletgazdája Kellerné Egresi Zsuzsanna kreatív menedzser a programot.

Fesztiváljainkról további információkért figyeljék honlapunkat, Facebook oldalunkat és Hírlevelünket!

Nagy örömünkre szolgál bejelenteni, hogy nyári táboraink, Carpe Diem! Ifjúsági bentlakásos és SzínHázVilág napközis táborunk 2-2 turnussal várja a kalandvágyó, érdeklődő vagy művészlelkű gyermekeket, fiatalokat, akik szeretnék elsajátítani a színpadi művészet, és a színházi szakmák fortélyait. További információ: https://www.petofiszinhaz.hu/Hirek/2021-05-20/Tobb-turnusban-folytatodnak-Carpe-Diem-es-SzinHazVilag-nyari-taboraink

A Veszprémi Petőfi Színház társulata örömmel várja nézőit az új évadban is! Minden helyzetben közösségben a közönséggel!
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér