Idén is speciális a színházi világnap
2021. március 27.
Fogjunk össze, tartsunk ki és készüljünk fel, mert nagyon nagy szükség lesz ránk hamarosan – mondta a Veszprémi7Napnak Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Petőfi Színház igazgatóhelyettese-kreatív menedzsere a Színházi világnap apropóján.
Idén is speciális a színházi világnap
Március 27-én a teátrumokra figyel a világ. Ezen a napon a színházi szakma képviselői felhívják a figyelmet a színházművészet, egyáltalán a kultúra fontosságára és kérik a közönség szeretetét és támogatását.

A színházi világnap mellett évfordulóról is számot adhatunk, hiszen egy évvel ezelőtt indult útjára országosan elsőként, Kellerné Egresi Zsuzsanna ötlete alapján a Veszprémi Petőfi Színház „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programja. Ennek keretében a Színház vezetése, művészei és fiatal tehetségei zenés, szórakoztató műsorukkal viszik el megyeszerte az élő színházat és annak gyógyító, feltöltő erejét. Az eseménysorozat eddigi mérlege: 160 alkalom, 35 település, több ezer hálás néző.

– Egyre többször biggyesztjük a különböző események, programok neve elé a rendhagyó szót. Nincs ez másként a Színházi világnappal kapcsolatban sem…
– Így igaz, ez immár a második nagyon speciális Színházi világnap. Ám a mostani az egy évvel ezelőttinél is nehezebb. Hiszen akkor még bizakodóak voltunk, nem gondoltuk, hogy egy év múlva is bezárva ünneplünk. Azt gondolom, hogy minden egyes alkalommal, amikor házhoz vittük az élő színházat, amikor adtunk a feltöltő energiából, akkor is színházi üzenetet fogalmaztunk meg. Most ilyen formában volt és van a legnagyobb szükség ránk! Igazán különleges színházi üzenetek ezek és nagyon mélyrehatóak alkotónak-befogadónak egyaránt. Büszke vagyok és örülök, hogy ezt a missziót elindítottuk Veszprémben és a kistérségben, amellyel rendületlenül – egy éve – segítünk embertársainknak.

– Bár – hála Istennek – folyamatosan jelen vannak a közönség életében és hallatják a hangjukat, mi az ön, illetve a Veszprémi Petőfi Színház üzenete számunkra éppen a színházi világnapon?
– Ezen a napon nemcsak a közönségre figyelünk, de egy kicsit befelé is, és mindenki mástól is ezt kérjük, hogy gondoljanak a színházi emberekre, illetve magára a Színház intézményére. Hiszen a színház sok-sok mindenből és mindenkiből áll össze. És most nagyon nehéz helyzetben van ez a sok ember, előadóművészek, alkotók, műszaki kollégák, a háttérdolgozók. Mindannyian küzdünk. Tudjuk persze, hogy küzd az egész világ. Mégis ezen a napon az is eszembe jut, hogy a Színháznak egész története során meg kellett küzdenie a fennmaradásért és a vírushelyzettől függetlenül így van ez manapság is. Most az a nagy harcunk, hogy a felgyorsult mindennapokban és a világháló uralma mellett is fenntartsuk nézőinkkel az élő kapcsolatot, mert csak élőben születhet meg a pillanat varázsa. Mi, itt a Veszprémi Petőfi Színházban ebben és csak ebben hiszünk, az élő színházban, amely nem helyettesíthető semmivel.
– Kettős az ünnep, hiszen egy éve indult útjára a „Maradj otthon, majd mi megyünk!” programsorozatuk.
– Igen, és több, mint 150 alkalommal keltünk útra, hogy színházi élményhez juttassuk a megyében élőket. Ezeket az eseményeket nem előadásoknak hívtuk, hanem feltöltő energiának. Tudjuk azt is, hogy a feladatunk ezután is óriási lesz. Úgy szoktam fogalmazni, hogy a pandémia után sajnos még sokáig velünk lesz a pszichopandémia, hiszen nincsen olyan ember, akinek a lelkét ne roncsolta volna a vírushelyzet. Hatalmas szerepe lesz a kultúrának és az előadóművészetnek, hogy ezeket a hatásokat enyhítse. Úgyhogy arra biztatok minden színházi embert, hogy most segítsünk ott, ahol tudunk és aztán, ha megtörténik a nyitás, adjuk oda embertársainknak egyfajta kultúrinjekcióként a birtokunkban lévő hatalmas kincset, amivel a pszichopandémiát gyógyítani tudjuk. A színházi világnapi üzenetem ez mindenki számára, hogy fogjunk össze, tartsunk ki, segítsünk – most az egészségügynek, szociális szférának –, és készüljünk fel, mert hamarosan nagyon nagy szükség lesz ránk az eredeti feladatunkkal.

Örökre szóló emlékek

– Rengeteg helyre elvitték az elmúlt egy évben a színház üzenetét. Gondolom, szép számmal vannak örökre szóló emlékeik ebből az időszakból. Meséljen el egyet!
– Túlzás nélkül állíthatom, hogy az összes alkalommal kaptunk olyan visszajelzéseket, amelyek megérintették a lelkünket, könnyeket csaltak a szemünkbe. Volt, hogy a nézők csak az erkélyeikről, ablakon kihajolva tudtak nézni bennünket, nem jöhettek közelebb, gyertyát gyújtottak, kiabálták, hogy így már kibírjuk, így már kitartunk, köszönjük szépen. Egyik legemlékezetesebb élményünk szilveszter éjszakához kötődik. Kisbuszunkkal több helyszínre eljutottunk a városban. Éjfélhez közeledve éppen a Haszkovó lakótelepen jártunk. Kiszálltunk a járgányból, kihangosítókon elindítottuk a Himnuszt, az erkélyeken több száz ember jelent meg, ennyien énekeltünk egyszerre. Soha életemben nem fogom elfelejteni az élményt, most is libabőrös vagyok, ahogy mesélem. Ezek az alkalmak mutatják, hogy megéri csinálni és nincs az a rossz körülmény, hideg, ami meg tudna akadályozni bennünket abban, hogy kitartsunk, nem pusztíthatja el semmi az élő színházat, az élő kapcsolatot. Ezen a szilveszter éjszakán ez a hitem – amely eddig is nagyon erős volt – örökre megkérdőjelezhetetlenné vált.
– Mintha visszatérnénk a kezdetekhez, a vándorszínészek világához. A jelentősége is óriási, ahol és amikor másként nem lehet a közönséggel találkozni, oda kell menni, ahol ők vannak.
– Mi is megfogalmaztuk ezt már magunknak, hogy az ekhós szekér életérzést idézi a tevékenységünk. Úgy tartjuk, hogy kötelességünk ott lenni az emberek közelében akkor is, amikor ezt kényelmesen nem lehet megoldani. Ezért is változtattuk meg a szlogenünket. A Közösségben a közönséggel helyett azt mondjuk: Minden helyzetben közösségben a közönséggel, amely szlogen igazsága – nézőinknek és nekünk is – bebizonyosodott.

Előadások, fesztiválok, évadterv

– Egyelőre nincs enyhítés, de talán látszik a fény az alagút végén, mire készülnek a közeli és a távolabbi jövőben?
- A szakmai munka nem állt meg, haladunk az évad terveivel, minden próbafolyamat megtörténik, a bemutatóinkat megtartottuk, megtartjuk, zárt kapuk mögött, saját magunknak, de a tervek szerint. Az elkészült előadásokat feltettük a polcra, és amikor nyithatunk, ezeket elővesszük és azonnal átadjuk nézőinknek. Hálásak vagyunk, hogy van egy kemény nézői mag, több ezer fős létszámmal, akik a körülmények ellenére megvásárolták a bérletüket. Természetesen, nem fogjuk lezárni az évadot júniusban, ahogy tavaly sem tettük, sőt, talán majd akkor nyitjuk ki igazán. Nyáron is játszani fogunk, pótolni fogjuk az elmaradt előadásokat. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy rászolgáljunk a közönség bizalmára. Két fesztiválunk is van, a IV. „Lélektől Lélekig...” Érzékenyítő Fesztivál, amelyre ilyen nagy szükség talán még soha nem volt, mint napjainkban, ezt nagy valószínűséggel a megszokott áprilisi időpont helyett májusra vagy júliusra halasztjuk, a IV. Rátonyi Róbert Operettfesztivált pedig, bízunk benne, hogy június végén a tervezett időpontban megvalósíthatjuk.

Mindig van meglepetés

– Mindig tartogatnak számunkra meglepetést, most mivel állnak elő?
– Éppen most forgattunk egy kisfilmet az oltakozás fontosságáról, hiszen létkérdés számunkra az oltási hajlandóság, minél nagyobb az átoltottság, annál hamarabb nyithatunk. Próbáljuk a lehető legtöbb embert elérni ezzel a humorosan megjelenített, de hiteles információkat tartalmazó videóval. Azokat a kollégáinkat szólaltatjuk meg benne, akiknek most nem tudtunk házon belül munkát adni, így más területen teljesítenek szolgálatot, például oltópontokon, a mentőknél, háziorvosoknál vagy az idősgondozásban.
– Ünnepeinkhez kötődő ötleteik is vannak?
– Ahogy a március 15-ei ünnepen elindultunk Petőfi nyomában, készülünk egy, a húsvéti népszokásokhoz kötődő kisfilmmel is, de ezenkívül is számos ötlet motoszkál még bennem, amely a veszprémiek és mindenki örömére szolgálhat. Segítünk kitartani, hiszen ez a legfontosabb most. Jót tenni pedig nagyon jó! – mi ennek szellemében élünk és alkotunk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon várjuk és idén is megtartjuk a Versért színházjegyet akciónkat, amelyet a Költészet Napja alkalmából indítottunk útjára néhány évvel ezelőtt. Mindeközben pedig a próbák zajlanak a színfalak mögött…

Forrás: vp7nap.hu
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások