Érzelmek áradása a III. “Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál utolsó napján
2020. július 19.
A Veszprémi Petőfi Színház tematikus szűrővizsgálattal egészítette ki a Láthatatlan koncertet és a kihívással élő énekes életébe betekintést nyújtó beszélgetést vasárnap.

Érzelmek áradása a III. “Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál utolsó napján
Mindenben meg lehet találni a jót, én mindig ezt keresem – mondta Agárdi Szilvia énekes a vasárnap délutáni, Láthatatlan koncert után.

Láthatatlan, mert az első néhány dal teljes sötétségben hangzott el, a nézők még egy fekete szemkendőt is kaptak, hogy teljesen azonosulni tudjanak a helyzettel. A koncert hatalmas tapssal zárult, Agárdi Szilvia elvarázsolta a közönséget. Ahogy elhangzott a nézők soraiból, különleges zenei csemegében volt részük, érzelmek viharát élhették át.

Kardos Klára klinikai szakpszichológus a koncert utáni beszélgetés részeként rámutatott, mindenkinek más a vezető érzékszerve, amelyek felerősödnek a sötétben. Agárdi Szilvinek például erős a szaglása - derült ki. Illetve úgy fogalmazott, egy ember levegővételéből meg tudja állapítani, hogy mire gondol. “Nálam a hang a lélek tükre.”

Nagyon sokszor fel akarta adni az életben, de tapasztalata szerint kellő hittel, akarattal áthidalhatók az elénk gördülő akadályok. A beszélgetés folyamán kiderült, koraszülöttként az inkubátorban vesztette el a látását. “Szerencsésnek mondhatom magam, hogy ez így történt.” - jelentette ki.

A beszélgetés résztvevője volt Adrienn, aki a jövőben - látássérültként - a Veszprémi Petőfi Színház társulatát erősíti - jelentette be Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes. Az ehhez szükséges technikai fejlesztéseket az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a Színháznak írt levelében úgy fogalmazott, a Veszprémi Petőfi Színház négynapos fesztiválja azokhoz szól, akiknek nincs lehetőségük múlt időbe tenni a nehézségeket, átmeneti fájdalmakat, vagy lelki komplikációkat, mert ezek a mindennapi életük tőlük el nem váló része.

A testi, lelki mentális hátránnyal és érzelmi fogyatékkal küzdő embertársainkról van szó. Akik ugyanolyan értékűek, mint mi vagyunk, csak nekik valamivel kevesebbet adott állandóra a sors. Nekünk - akik ilyen szempontból szerencsésnek tekinthetjük magunkat - kötelességünk rájuk figyelni, segíteni támogatni őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkársága igyekszik ezen a területen is törődéssel végezni a munkáját. A lehetőségek szerint még ezekben a megszorításos időkben is minden lehetőséget megadni eszközfejlesztésre, hogy fogyatékkal élő társaink vissza tudjanak térni a mindennapok forgatagába.

A színház közössége és közönsége új társulati tagot köszönthet ezekben a napokban. Badicz Adrienn két év óta fokozatosan veszítette el látását, most a társulat teljes értékű munkatársaként folytathatja a munkáját. Köszönjük a Színháznak, hogy nem csak felvállalta az érzékenyítés nagyszerű feladatát, de tenni is és képes azokért, akiknek sorsáért felelősséget érez - fogalmazott levelében az államtitkár, melyet Bonecz Ervin, a 90 decibel Project vezetője olvasott fel.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója azt mondta, a színház legfontosabb dolga, hogy az emberről szóljon. Fontos a színpad, de a mindennapokkal hitelesíthetjük küldetésünket.

A III. “Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál utolsó előadása a 23 perc című monodráma volt Járó Zsuzsa előadásában. A darab nem csak egy különleges nő történetét meséli el, hanem egy fontos társadalmi jelenségre is felhívja a figyelmet: sokkal magasabb a családon belüli erőszakos cselekmények száma, mint képzelnénk.

Az előadás utáni beszélgetés alkalmával Kardos Klára klinikai szakpszichológus arról beszélt, hogy igazságügyi szakértőként sajnos látja, hogy nem ritkák azok az esetek, amelyről a darab szólt. Sőt, az utóbbi időben megnövekedett a szélsőséges családirtások száma. Ezek nagy része nem hirtelen felindulásból történik, többnyire vannak előjelek. A szakértő szerint, amikor az egyik szülő válás után kisajátítja a gyereket, nagyobb eséllyel torkollik tragédiába a történet.

Járó Zsuzsa a próbafolyamatra visszaemlékezve azt mondta, eleinte napi 8 órát foglalkozott a darabbal, ami sok energiát kivett belőle. “Ezt csak úgy lehet előadni, ha megélem a történetet” - árulta el, de ilyenkor soha nem a saját gyermekére gondol. “Itt nem egy szerepet kell eljátszani, hanem közölni kell a tényeket.” Azt is elmondta, volt olyan néző, aki rosszul lett, vagy éppen becsapva érezte magát, mert másra számított.

Abban mindenki egyetértett, a családon belüli erőszak rendkívül fontos téma, beszélni kell róla. De ez nem könnyű, ugyanis a nők – a szakértő szerint - sok esetben tagadják, szégyellik a történteket.

Erőteljes érzelmekben gazdagon telt a III. “Lélektől lélekig…” Érzékenyítő Fesztivál négy napja. Kellerné Egresi Zsuzsanna ötletgazda a záró beszélgetés végén megígérte, jövőre ismét életre keltik a Fesztivált, mert a kultúra közvetítése mellett a társadalmi felelősségvállalás is fontos a Színház számára.

További képek az utolsó napról:
https://www.facebook.com/VeszpremiPetofiSzinhaz/posts/2750000151767176
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások