Érzelmi hullámvasúton ülök a próbákon
2020. február 3.
Bori Réka hangja gyakran felcsendült az elmúlt évek zenés előadásaiban a Veszprémi Petőfi Színházban. A Pillangó című szerelmi idillben prózai szerepben láthatjuk, mint Hitves Zsuzsika.
Érzelmi hullámvasúton ülök a próbákon
Gyakori visszatérő vagy a veszprémi teátrumba.

Egyetemista koromban, negyedévesen voltam először itt, a Szilágyi Tibor által rendezett Nyitott ablakban játszottam. Több osztálytársam is szerepelt ebben a darabban és ez a kapcsolat megmaradt a következő zenés produkcióra is, ami a Mária főhadnagy című operett volt. Szeretek Veszprémben lenni és most a Börcsök Enikő által rendezett Pillangó című szerelmi idillnek köszönhetően ismét több időt tölthetek itt.

Milyen szerepben láthatnak a nézők az előadásban?

Hitves Zsuzsika vagyok a darabban. Azt szokták mondani erre a műre, hogy a magyar paraszti Rómeó és Júlia, ami helyileg Debrecen környékén játszódik. Két szegény családról szól, akik gyermeküknek módosabb párt szeretnének, hogy ne olyan sorsuk legyen, mint a szülőknek, de a fiatalok egymásba szeretnek és nem érdekli őket ez a szándék. Nehéz visszaadni a színpadon azt a fiatalságot, ártatlanságot, ami Zsuzsikára jellemző. Nagyon szép míves szöveggel beszélünk a darabban, Móricz csodálatos sorokat ad a szánkba. Jóleső ezeket mondani, de keresni kell ezt a tiszta ártatlanságot, fiatalságot, amivel ők szeretik egymást. Az elején Zsuzsika még azt sem tudja igazán, mi az a szerelem. Idővel belesodródnak a vitákba, az állandó harcba a családdal.

Milyen érzés ismét Veszprémben próbálni?

Egy kicsit már haza jövök Veszprémbe és ez ad egyfajta felszabadult hangulatot, mindenkinek van valamilyen kapcsolódási pontja a másikhoz. Most dolgozom először Börcsök Enikővel és nagyon jó vele a közös munka. Rendkívül inspiráló, ahogy megfogalmazza a gondolatait. Maga is zseniális színművész, ezért érzékletesen adja át, amit szeretne, de mégsem várja el, hogy teljes mértékben azt adjuk vissza. A próbák folyamán természetesen figyelem az idősebb kollégákat, hogy minél több színpadi praktikát ellessek tőlük.

Milyen érzésekre számíthatnak a nézők az előadás végén?

Egy érzelmi hullámvasúton ülök a próbák folyamán, bízom benne, hogy a nézők is felszállnak erre. Az egyik pillanatban teljes boldogság, a következőben pedig a kétségbeesés jellemző a főszereplőre. Átélhető a műben szerelem, boldogság és tragédia egyaránt, de rengeteg családi kapcsolat is megfigyelhető. Láthatjuk, hogy az emberek miként viszonyulnak egymáshoz és hogy csattannak ki a konfliktusok. Mindenki talál ismerős pillanatokat, érzéseket a saját életéből.

Hogyan kerültél kapcsolatba a színészettel?

Győrszemeréről származom, 6-7 éves koromtól már gyakran jártunk a családdal a győri színházba. Ének-zenei általános iskolában tanultam, így lehetőségem volt ifjúsági kórustagként bekerülni egy opera előadásba. Nem éreztem, hogy minden áron színész szeretnék lenni, de elkezdett foglalkoztatni ez a szakma. A gimnázium alatt már énekelgettem és természetesen felvételiztem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre is, eredménytelenül, ugyanakkor lehetőséget kaptam, hogy a Pesti Broadway Stúdióban tanuljak. Ekkor már viszonylag erős akarat volt bennem, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Annak érdekében, hogy legyen egy „B” verzió is, elvégeztem egy szakács iskolát, illetve mindenképpen le akartam diplomázni, a Színművészetire pedig az újabb próbálkozások ellenére sem vettek fel, így elkezdtem a Corvinus Egyetemen az élelmiszer mérnök szakot. Végül bekerültem a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, amit Novák Eszter és Selmeczi György osztályában végeztem el. Nagyon boldog vagyok, hogy azzal foglalkozhatok, amit szeretek és az a munkám, ami a hivatásom.

A főzés megmaradt az életedben?

Az embernek kell egy „B” terv, ezért jártam szakács iskolába meg a Corvinusra. Azért céloztam meg az egyetemet, mert nagyon akartam tanulni, szükség van a szakmára, a megfelelő tudásra. Nagyon szeretek főzni. Kicsit megbántam, hogy nem a cukrász mesterséget választottam, de autodidakta módom tanulgatom azt is. Budapesten élek, onnan ingázok a próbákra, előadásokra. Vannak nyugodtabb időszakaim, akkor napközben gyakran főzök otthon. Közel két éve áttértem egy egészségesebb táplálkozásra, ahhoz pedig nélkülözhetetlen, hogy magamnak készítsem el az ételeket. Nagyon szeretek másoknak is főzni, meg sütni is, bár ez utóbbira ritkábban van lehetőségem.

Szabadúszóként dolgozol, merre lehet még veled találkozni?

Veszprémben a Mária főhadnagyban és a Nyitott ablakban állok színpadra, februártól pedig a Pillangóban láthat a közönség. Ezzel párhuzamosan a Győri Nemzeti Színházban játszom az Elisabeth címszerepét, a folytatásban pedig a RaM Colosseumban próbálok egy darabot, illetve nyáron Szegeden lesz munkám.

Premier: 2020. február 7-én:
https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Pillango

Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások