Első nagyszínházas rendezésére készül Börcsök Enikő Veszprémben
2020. február 3.
Összejött az a csapat, akikben megbízom és hiszünk egymásban – mondta Börcsök Enikő, Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, aki a Pillangó című Móricz Zsigmond darabot állítja színpadra a Veszprémi Petőfi Színházban.
Első nagyszínházas rendezésére készül Börcsök Enikő Veszprémben
Nagy örömmel, egyben teli szorongással álltam neki a munkának Veszprémben. Nem feltétlenül a nagyszínpad miatt. Erre nálam okosabb rendezők azt mondták, pont úgy kell hozzáállni, mint például egy stúdió előadáshoz. Ezzel együtt nagy térben, több nézőnek, sokszereplős darabot készíteni komoly kihívásnak számít.

Két éve a színpadon láthatta a veszprémi közönség.

Nagyon jól éreztem magam a Kurázsi mama és gyermekei alkalmával, megszerettem az itteni kollégákat, boldogan jöttem vissza Oberfrank Pál igazgató kérésének eleget téve.
Olyan alkotókat választottam magam köré, akikkel szívesen dolgozom együtt és megfelelő támogatást kapok tőlük. Nagy segítség, hogy itt van velem Bajor Lili és Hajdu Tibor, akiket öt évig tanítottam a Színműn és úgy érzem, továbbra is felelősséggel tartozom az életükért. Könnyebben megy a rendezés, értik azt a nyelvet, amit beszélek, és jól ismerem őket, hogy miként lehet kihozni belőlük a legtöbbet. A munka folyamán segítségemre lesz még Nagy Norbert koreográfus, aki tanártársam volt, Csík György jelmeztervezővel a Kurázsi mama kapcsán már dolgoztam együtt, a díszlettervező pedig a párom, Tóth József. Összejött az a csapat, akikben megbízom és hiszünk egymásban.

Szigorú rendezőnek tartja magát?

Nem szeretem azt a munkát, amikor egyeduralom van a színpadon és csak azt lehet csinálni, amit a rendező mond, másnak pedig nincs beleszólása. Számomra az az ideális, amikor mindenki igyekszik saját magára formálni az általam megálmodott képet. Sokkal jobb végeredményt hoz, ha a színészek szabadon próbálhatnak és saját magukévá tehetik a szerepeket.
Sokat rendeztem az egyetemen, de azok vizsgaelőadások voltak, azonban már több darabot is színpadra állítottam kisebb közönség előtt, mint például Háy János: Herner Ferike faterja, vagy a Mágnás Miska.

Mi a legfontosabb mondanivalója a Pillangónak?

A mű kategóriája szerelmi idill. Móricz Zsigmond ezt tartotta a kedvenc művének. Égi madár volt az eredeti címe, amit 1924-ben, életének egy rettenetes időszakában írt meg. Ezzel együtt egy pozitív, élet igenlő színdarab született. Egy szerelmi történet, amit paraszti Rómeó és Júliának is neveznek, de nem történik benne tragédia. A paraszti világban játszódik, ahol a társadalmi különbségek gátat vetnek az emberi kapcsolatoknak, szerelemnek. A főszereplőinket olyan házasságba akarják kényszeríteni, ami a család szerint biztosítja a megélhetésüket, ezzel is igyekeznek életben maradni a szülők. A fiatalok ezzel nem törődnek, úgy gondolják, a szerelem majd átsegíti őket a nehézségeken.
Örök érvényű gondolat, hogy az ember merje vállalni az érzéseit és ne legyen megalkuvó. Ez a fajta emberi kiállás valahogy kifogyott mostanában a mi világunkból.

A veszprémi rendezéssel nem áll meg az élet Budapesten sem.

A legutóbbi bemutatóm a Honderű című Spiró darab volt a Pesti Színházban. Csodálatos vígjáték. Ezen kívül futnak a meglévő darabok, a Pinceszinházban pedig minden évben vendég vagyok egy-két előadásban.

A munka mellett van idő megismerkedni a várossal?

A Kurázsi mama alatt volt egy kevés időm bejárni a várost, bár bevallom őszintén a napokban eltévedtem a Kossuth utca és a színház között. A rendezés alatt még kevesebb szabadidőm van, mert a próbák között mindig akad valami ügyintézés a darab kapcsán. Amikor nem játszom Budapesten, szívesen maradok Veszprémben és igyekszem megismerni. Nagyon szeretem, az egész város csuda szép. Igaz, mindig hideg van és fúj a szél, ezzel együtt gyönyörű Veszprém.

Premier: 2020. február 7-én:
https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Pillango
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások