Nagyvizit a Veszprémi Petőfi Színházban
2019. november 7.
Gyurkovics Tibor Nagyvizit című tragikomédiáját mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház 2019. november 8-án, pénteken 19 órakor Koncz Gábor főszereplésével.
Nagyvizit a Veszprémi Petőfi Színházban
A darabban azt láthatjuk, ahogy egy zárt helyen, egy kórházi kórteremben négy különböző korú beteg miként éli mindennapjait – ismertette a produkciót a darab rendezője, Rátóti Zoltán. „Egyáltalán nem figyelnek egymásra, és mégis végig egymással foglalkoznak az előadás folyamán. Nem mindig egyértelmű, hogy a szereplők közül ki akar élni és ki akar meghalni, amit Gyurkovics Tibor nagyszerű groteszk humorba ágyazott jellemrajzokkal, jellemfejlődéssel fogalmaz meg. Könnyen összhangba kerül a néző az előadással, hiszen mindenkinek vannak kórházi élményei és látva az eseményeket egy kicsit talán magunkon is tudunk nevetni” – vélekedett a rendező. Mint mondta, ennyire sziporkázó tragikomédiát még nem rendezett. „A próbafolyamat során jó karmesterként igyekeztem átadni a színészeknek a magamban megszólaló kottát. Nagyon ritmus függő ez a színdarab. Akkor jön ki a megfelelő humor, ha a témaváltások jó ütemben jelennek meg a színpadon. Előzetesen ez volt bennem a kíváncsiság, hogy ezt miként tudom átadni a színészeknek. Úgy tűnik, hogy ez működött Veszprémben.”

Az egyik beteg, Badari szerepében a Kossuth-és Jászai-díjas, Érdemes művész Koncz Gábort láthatjuk. „A Nagyvizit 1972-es ősbemutatójában is játszottam már, később pedig három alkalommal rendeztem a darabot, töviről hegyire ismerem a művet. Majdnem minden szerepet játszottam benne, most a Veszprémi Petőfi Színház közönsége az élet során sokat tapasztalt Badariként láthat, aki központi személyiség az egész előadás folyamán. Gyurkovics Tibor karakterei valós történeten alapulnak, sokan magukra ismerhetnek a gyakran groteszk helyzetekben” – mondta a színész a darab kapcsán.

Mária szerepében kettős szereposztásban a Kossuth-és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész Esztergályos Cecíliát, illetve Módri Györgyit láthatjuk. - Imádom ezt a karaktert! – jelentette ki határozottan Esztergályos Cecília. „Ő egy egyszerű takarítónő lecsúszott egzisztenciával. Mindent tud mindenkiről, de az élet úgy hozta, hogy õ az utolsó a sorban. Szeretem játszani, nagyon nagy lehetőségeket ad arra, hogy megcsillogtassam a humoros oldalamat. Ezt a szerepet Módri Györgyi kolléganőmmel felváltva játsszuk majd, vele tavaly A nagymama című előadásban dolgoztunk együtt. Nagyon szeretem, jó volt vele a közös munka, sajnos itt együtt egyszerre nem leszünk jelen a színpadon, de bátran mondhatom az előadás mindenképpen szórakoztató lesz.”

Gyurkovics Tibor 1972-ben írt, fekete humorú sikerdarabja, a Nagyvizit egy kórház sebészetének négyágyas kórtermében játszódik, ahol ki-ki vérmérsékletétől és lelkiállapotától függően viseli el azt, amit a sors és a kórházi személyzet kiosztott rá... Lehet-e, szabad-e humor nélkül élni? Talán a legkétségbeesettebb, legszívszorítóbb pillanatokban van leginkább szükségünk öniróniára… Arra, hogy magunkat képesek legyünk egy kicsit kívülről szemlélni. Az élet szeretete, az élet igenlése, az élni akarás a legnagyobb kihívások idején a legerősebb.

További leírás, előadás-időpontok, képek:
https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Nagyvizit

Mai műsor
19:00 Titanic Nagyszínház
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 Titanic Nagyszínház