Fülbemászó dallamokat ígér a Mária főhadnagy
2019. október 3.
Huszka Jenő és Szilágyi László Mária főhadnagy című, igaz történeten alapuló, fülbemászó dallamokkal teli operettje lesz a Veszprémi Petőfi Színház következő nagyszínházas bemutatója október 4-én, pénteken 19 órakor.
Fülbemászó dallamokat ígér a Mária főhadnagy
Huszka Jenő romantikus nagyoperettje 1848-ban, Bécsben kezdődik. Az igaz történeten alapuló mesében a magyar érzelmű Máriát rokonai egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Szerencsére megérkezik Antónia, Mária nénikéje és az ő, valamint a kissé bolondos szabó, Zwiekli Tóbiás segítségével a lánynak sikerül még időben elszöknie.

Annak érdekében, hogy Mária a már forradalom hevében égő Magyarországra juthasson, nemzetőr egyenruhát ölt magára és egy félreértés folytán beáll katonának. 1849-ben, a budai honvédtáborban is férfiként, testvérbátyja nevén, Lebstück Károlyként szolgál a seregben. Vitézségéért immáron alhadnagyi rangot kap. Hanem, igen sok konfliktusa akad fölöttesével, a szigorú Jancsó hadnaggyal, aki többször is megrója könnyelmű hősködéséért, aki nem is sejti, hogy Mária, bécsi szerelme van katonai mundérban. Természetesen „az alhadnagynak” sem közömbös a jóképű férfiú. A kalandos történet végén persze egymásra találnak és a bolondos Zwiekli is révbe ér az ő Pannijával.

Seregi Zoltán rendező a bemutató kapcsán úgy fogalmazott, a Mária főhadnagy a Csárdáskirálynő után talán a legnépszerűbb operett. - Nem véletlenül. Ha lehet így fogalmazni a „legmagyarabb” operett, hiszen a magyar történelem egyik legszentebb eseményét, az 1848-49-es szabadságharcot dolgozza fel a maga eszközeivel, romantikusan, szívhez szólóan és csodálatos dallamokkal. Nem is ismerek még egy operettet, ahol minden dal ennyire fülbemászó „sláger” lenne, mint ebben a műben. A zeneszerző csak úgy „szórja” a szebbnél szebb számokat a regényes, fordulatos történet közben. A kitűnő és az operettekben már tapasztalt veszprémi színészek mellett 4 ígéretes tehetségű, most végzett fiatal is komoly szerepet kapott az előadásban, akik új színekkel és eredeti megoldásokkal fűszerezték a remek hangulatú és termékeny próbaidőszakot. Remélem, hogy ez a hangulat és ennek az eredménye érződik az előadásban is a közönség örömére és megelégedésére - nyilatkozta a rendező.

Máriát Bori Réka alakítja. - Lebstück Mária egy valóban létező nő volt, aki valóban nadrágot húzott és beállt katonának, bármily nehéz is elképzelni az 1800-as évek derekán, hogy ez megtörtént. Ettől, az első pillanattól kezdve nagyon élénk, valóságos kép élt bennem Máriáról. Nincs mese, ő csatában harcolt, kitűntették, szerelmes volt. Egy egykor létező, erős nő történetét pedig mindig érdemes elmesélni. Ő erős nő, aki épp férfi szerepet játszik, de ennek ellenére ízig-vérig nőnek kell lennie, hiszen õ a primadonna. Ez komoly kihívás a szerep megformálása közben: férfiként viselkedni külsőleg, érzelmeiben viszont még erősebben tükrözni, hogy ő nőként hogyan éli meg az eseményeket, hiszen ez a lényege a mesének. Na és persze a mindent elsöprő szerelem - vélekedett Bori Réka.

Első alkalommal lép színpadra táncos komikus szerepben Lukács Dániel, mint Zwiekli Tóbiás megszemélyesítője. - A korábbi tapasztalatok mellett rengeteg új dolgot tudtam felfedezni az életem azon szakaszaiból, amelyek nem mindig humorosan zajlanak. Nagyon jó volt együtt dolgozni Seregi Zoltán rendezõvel és Bozsó József játékmesterrel, aki maga is játszotta ezt a szerepet évekkel ezelőtt. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az ő tapasztalatait is beépíthettem a szerepembe. Fizikailag és szellemileg is sok újdonságot adott a próbafolyamat, amelyeket a későbbi munkáimban is kamatoztathatok, remélem, hogy a közönségnek is tetszeni fog.

A Mária főhadnagy című operett premier előadás október 4-én, pénteken 19 órakor lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.

További előadások: https://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Aktualis-evad/Maria-fohadnagy
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 MOZARTRA VÁRVA... Színház előtti tér