Több mint 110 ezer néző az évadban
2019. június 25.
Most a hagyományoknak megfelelően ünnepélyesen lezárjuk az évadot, de szinte csak képletesen, hiszen holnaptól folytatjuk a munkát, jön a nyári tájelőadások sorozata, mely során Erdélybe is ellátogatunk, és a balatonalmádi Magtárban is táborokat és előadásokat szervezünk a Kerényi-program keretében - kezdte a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülését Oberfrank Pál igazgató kedden délután.
Több mint 110 ezer néző az évadban
Fenntartóként hajlamosak vagyunk arra, hogy minden intézményt a számok alapján értékeljünk, polgármesterként azonban más szempontok kerülnek előtérbe - vélekedett Porga Gyula. Az az alapvető küldetésem, hogy a veszprémiek jól érezzék magukat ebben a városban, mindent megkapjanak ettől a várostól. Ebben akkor vagyunk jók, ha közösségben tudjuk ezt elérni. A városi intézmények - jelen esetben a Veszprémi Petőfi Színház - nagyon sokat tesz azért, hogy ebben a közösségben erősek legyünk - fogalmazott a polgármester. Hozzátette, büszkék lehetünk a Veszprémi Petőfi Színházra. - A színház csapatjáték, minden siker közös. Az, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyünk, az a Veszprémi Petőfi Színház több évtizedes jelenlétének is köszönhető, hiszen ez a szellemiség formálta a veszprémi közösséget. Szükségünk van arra a minőségi jelenlétre, amit itt képviselnek - zárta gondolatát.

A számokat ismertetve Oberfrank Pál elmondta, az idei évadban 20 088 bérletesük volt. - Eddig 314 előadást valósítottunk meg, amelyeket összesen több mint 110 ezer néző látott, a nyári előadások azonban még előttünk vannak. Ezek a számok megfelelnek a fenntartói elvárásoknak, illetve megfelel annak is, hogy jövőre megmaradjon a „kiemelt vidéki színház” minősítésünk - mondta a színházigazgató. - A gazdasági helyzetünk szilárdnak mondható, a bevételek mellett a 250 millió forintos állami és a 150 millió forint fenntartói támogatás összességében biztosítják a működésünket - vázolta, kiegészítve, a TAO változásával kapcsolatban semmilyen veszteség nem éri a színházat, illetve újabb pályázati lehetőségek is nyíltak. - Az a rengeteg attrakció, amelyeket bemutattunk az előadások mellett, elengedhetetlenek ahhoz, hogy működjünk, ezek egyfajta párbeszédet jelentenek a néző és a színház között, amelyek végső soron újabb érdeklődést, növekvő jegy és bérlet eladásokat generálnak - húzta alá megjegyezve, büszkék lehetnek az előző évad előadásaira.

Az évad során 24 vendégelőadást fogadtak, illetve 24 alkalommal léptek fel tájelőadáson 18 különböző helyszínen, többek között Erdélyben. Két fesztivált rendeztek, mindegyik országosan nagy visszhangot kapott, emellett több alkalommal bekapcsolódtak a városi programok vérkeringésébe, társadalmi szerepvállalásban vettek részt - hangzott el.

A rekonstrukcióval kapcsolatban az igazgató elmondta, jelenleg a kivitelezési engedélyezési tervek készülnek. A mostani ütemezés szerint egy év múlva, nyár elején költöznek ki az épületből és 2022 év végén jöhetnek vissza a felújított Veszprémi Petőfi Színház épületébe. - Tehát a következő évadot teljes egészében még itt tartjuk - hangsúlyozta.

Az elmúlt évad összefoglalóját követően elismerések átadásával folytatódott a társulati ülés. A 2018/19-es évadban a Veszprémi Petőfi Színház közönségének szavazata alapján a Petőfi-díj kitüntetettje Oberfrank Pál lett. A társulat színészekre leadott szavazata alapján a Latinovits-díjat Kőrösi Csaba vehette át. A munkatársak szavazatai alapján a Medgyaszay-díjat Szórádi Roland díszítő kapta. Az évad nézője a székesfehérvári Borosné Kocsis Erika lett, aki 99 előadás megtekintésével érte el ezt a címet.

Az évadzáró társulati ülés végén Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a kultúra és a közművelődés területén, a veszprémi közönség szolgálatában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként Kellerné Egresi Zsuzsanna részére Pro Meritis érmet adományozott.