A túlzott virtuális világnak igyekszik ellensúlyt tartani az Érzékenyítő fesztivál
2019. március 27.
Az elmúlt év sikere után idén ismét megrendezi Érzékenyítő fesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház április 24. és 27. között - hangzott el szerdai sajtótájékoztatónkon.
A túlzott virtuális világnak igyekszik ellensúlyt tartani az Érzékenyítő fesztivál
A tavalyi fesztivál legfontosabb tapasztalata, hogy mindnyájan viselünk kereszteket, nehézségekkel élünk, muszáj egymást tiszteletben tartanunk és ezzel a tudattal közelíteni a másik felé – hangsúlyozta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, hozzátéve, az elmúlt évben sok embert megérintett a fesztivál. Közölte, idén Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár vállalta a fővédnökséget, illetve Ovádi Péter országgyűlési képviselő a védnökséget. Az idei eseménysorozatot Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere külön támogatásban részesítette.

Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, a program megálmodója elmondta, egy színházi produkció önmagában érzékenyítés, hiszen alkotót és befogadód egyaránt gyógyít. Ezt töményen összegyűjtve, a problémákra rávilágítva született meg az Érzékenyítő fesztivál ötlete – emlékeztetett, hozzátéve, a színház – a beszélgetésekkel kiegészítve – mentálhigiénés tereppé tud válni a társadalomban.

A programot ismertetve elmondta, tavaly kizárólag színházra koncentráltak, idén könnyűzene, tánc és élettörténetek is helyet kaptak a programba, illetve a színház előtti térre is kiköltöznek egy napra. Érkezik Caramel, akinek koncertjein már tízezreket megérintett. Vendégül látják Pilát Gábort, aki Tiszta érzelmek, zavaros kapcsolatok címmel tart előadást és beszél a párkapcsolatok végzetes, de elkerülhető hibáiról. Az Orlai Produkció előadásában mutatják be a Heisenberg című előadást, amely egy negyvenes éveiben járó pincérnő és egy idős férfi különleges kalandját mutatja be, a Vénusz című színdarab pedig az öregségről, a fiatalságról és az utolsó szerelemről beszél. Rendkívül megható előadással lép fel Szalai Kriszta, aki egy több évtizede hajléktalan nő valós történetét meséli el Maradjunk annyiban címmel.

A rendezvény kiegészítő programjaiként koncertezik a NemAdomFel együttes, beszélgetés zajlik Fekete Ádámmal, a kihívással élő sikeres dramaturg, rendező színésszel és Tánckórszindróma címmel lesz látható a kihívással élő Gyöngyösy Dóra – down szindróma – kortárs tánc előadása, a Tünet Együttes pedig a Burok című produkcióját mutatja be, amely a szülés élményét kísérli felidézni.

Az eseménysorozaton látottakat minden alkalommal Kardos Klára klinikai szakpszichológus segít megérteni, feldolgozni, amely beszélgetéseken az elmúlt évben is több százan vettek részt. A doktornő úgy fogalmazott, meglepte a nézők nyitottsága az elmúlt évben. – Hihetetlen sikerként éltem meg az együtt eltöltött estéket és beszélgetéseket, rendkívül őszinte megnyilvánulásokat, amik a nézők részéről érkeztek. A magyar embereknek úgy van szüksége az érzékenyítésre, mint egy falat kenyérre – húzta alá, megjegyezve, mindenki életében vannak kihívások. Úgy fogalmazott, a túlzott virtuális világnak igyekszik ellensúlyt tartani a fesztivál.

Elhangzott még, az előadásokra alacsony jegyárakat állapítottak meg annak érdekében, hogy minél többen részt tudjanak venni az Érzékenyítő fesztivál programjain.

Jegyvásárlás:
https://www.jegy.hu/program/caramel-koncert-lelekdonor-98356/488721
https://www.jegy.hu/program/venusz-orlai-produkcio-vendegjateka-103184/542850
https://www.jegy.hu/program/tiszta-erzelmek-zavaros-kapcsolatok-pilat-gabor-eloadasa-103291/543941
https://www.jegy.hu/program/heisenberg-orlai-produkcio-vendegjateka-103568/546797
https://www.jegy.hu/program/tanckorszindroma-tunet-egyuttes-burok-103569/546799
https://www.jegy.hu/program/maradjunk-annyiban-egy-hajlektalan-no-show-ja-103570/546800

Az érzékenyítés több esemény alkalmával is előkerül az idei évadban a Veszprémi Petőfi Színház műsorában. Az Egerek című zenés mesejáték a gyermekeket szólította meg az emberi kapcsolatok természetrajzáról szóló tematikájával. Az Esőember című bemutatón egy sérülékeny társadalmi csoportra fókuszál. Április 2-án az autizmus világnapján kékre festik az épületet, illetve kék felsőruházatban érkeznek bérletes nézőik az esti előadásra, amin 82 autista néző is részt vesz. Gyermeknapi programjuk alkalmával pedig ismét a fiatalabbakat szólítják meg és kérik őket, hogy egy otthonról hozott ruhával segítsék az arra rászoruló társaikat.
Mai műsor
10:00 Hetedhét varázslat Nagyszínház
15:00 Hetedhét varázslat Nagyszínház
19:00 Szerelem, ó! Latinovits-Bujtor Játékszín
Műsornaptár
×
Mai műsor
10:00 Hetedhét varázslat Nagyszínház
15:00 Hetedhét varázslat Nagyszínház
19:00 Szerelem, ó! Latinovits-Bujtor Játékszín