Roby Lakatos
Roby Lakatos és zenekarának koncertje
koncert
 Roby Lakatos és zenekarának koncertje
Leírás
A világhírű Roby Lakatosra és együttesére is igaz a régi mondás: csak jó zene vagy rossz zene van, minden további kategorizálás felesleges. Bihari János leszármazottja, a világ ez idő szerint talán leghíresebb magyar cigányprímása klasszikus, népi, és jazz-darabokat, filmzenét is játszik, új világzenei univerzumot hozva létre.
Menuhin rendszeresen hallgatta a fellépéseit, koncertezett a saját együttesével a Carnegie Hallban; exkluzív szerződést kötött vele a Deutsche Grammophon; Sinicsi Kinosita japán samisen játékossal készített koprodukciót; klezmerműsort adott a Liszt Ferenc Kamarazenekarral; Prokofjev-interpretációi egy korongra kerültek Marta Argerichéivel; Till Brönner is közreműködött a felkérésére; és nem csak Menuhin, de Stephane Grappelli tiszteletére is írt számot, mert vele is zenélt együtt.
Roby Lakatos már pici gyerekként olyan környezetben nőtt fel, amely predesztinálta erre a pályára: az egyik leghíresebb cigányzenész dinasztia tagja, kilenc éves kora óta prímás. Az üstökösként berobbant tehetség, az ámulatba ejtő csodagyerek, az elképesztő fiatal virtuóz számára nem adatik meg önként az igazi világhír, a csúcson való tartós jelenlét. Robyról még Dél-Amerikában is hosszú dokumentumfilm készült, olyannyira ismert minden kontinensen, szinte évente jár mind az öt földrészen. Koncertezett Oroszországban, Törökországban, Indiában, Kínában, Japánban, Indonéziában, Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Államokban, meg persze az európai országok jelentős részében.
Tehetségére hamar felfigyeltek. Robynak már kétévésen hangszer volt a kezében. Első sikerét alig hat évesen egy Dankó Pista emlékére rendezett emlékesten aratta a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. A családi hagyomány elsajátítása mellett elindult a klasszikus zenei képzés útján is, tanulmányait a Mester utcai zeneiskolában kezdte, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulójaként nyert első díjat az országos versenyen 1984-ben. Legismertebb mestere Járóka Sándor volt.
Két évvel később már Brüsszelben dolgozott, miután először egy cigányzenekar tagjaként játszott Liège-ben. A Les Atéliers de la Grande Ile nevű étterem szerződtette a zenekarával együtt, és a tíz év alatt, amíg itt szerepeltek, az étterem valóságos zarándokhellyé vált. Yehudi Menuhin ragaszkodott hozzá, hogy rendszeresen eljöjjön és meghallgassa a magyar prímást. Neki lehetett abban is szerepe, hogy Roby a klasszikus zenei világ egyik legpatinásabb kiadójánál, a Deutsche Grammophonnál kapott szerződést.
Valamikor ez időben poénból növesztette meg a bajuszát. Miután huszáros éke akkora lett, hogy már bajuszkötő kellett hozzá, de legalábbis viasz a kunkorára, úgy döntött, megtartja. A „Lakatos"-imázs leginkább arról szól, hogy Roby a saját képére formálja a hagyományt, azt veszi át belőle, ami neki is fontos, átélhető és továbbadható. Egy interjúban el is magyarázta, hogy ő hogyan értelmezi a hagyományt. "Megpróbálok annyiféle hatást, jazzt, népzenét, klasszikust összekeverni, ahányat csak tudok. Mivel nomádok voltak, a cigányok zenéjének és kultúrájának mindig alkalmazkodnia kellett a helyi kultúrához. Hallgassa meg a flamenco művészeket vagy a mariacchi zenekarokat. Manapság már a világon sokféle cigányzenei stílus létezik. Sőt, még egy országon vagy régión belül is jelentős különbségek adódhatnak." Lakatos számára a zenei nyitottság alapvető: "A mi hegedűs hagyományunk nem változott elég gyorsan. Túlságosan megterhelte, hogy giccsként rögzült, amikor alkalmi zenészek az étteremben a pörköltet evő vendégek fülébe szerenádoznak."
Lakatos más utakat keresett, és szinte minden zenei stílusban otthonra talált, aminek legfeltűnőbb jele, hogy az ő „népi zenekarában", szemben a hagyományossal, zongora és gitár is helyet kapott.

Jegyek kaphatók:
Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár (Balatonalmádi, Városház tér 4.)
www.vorosbereny.pkkk.hu
A vörösberényi Magtárban (Balatonalmádi, Thököly u. 1.)
A Veszprémi Petőfi Színház Jegyirodájában (Veszprém, Óvári Ferenc u. 2.)
Előadás előtt a helyszínen.
Mai műsor
19:00 Titanic Nagyszínház
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 Titanic Nagyszínház