Minden időmet a színházban töltöm
2019. március 1.
Vecsei H. Miklós színművésszel beszélgettünk a Mondjad, Atikám! című önálló estjéről, veszprémi kötődéséről és arról, hogyan látja az életét 5, 10 év múlva.
Minden időmet a színházban töltöm
Kaptam egy lehetőséget a Vígszínház igazgatójától, Eszenyi Enikőtől, hogy dolgozzam a házi színpadon. Pont egy nehezebb korszaka volt az életemnek és azt éreztem, hogy József Attila ebben az időszakban társ, és nagyon közel került hozzám az élete, embersége, hullámai és természetesen a versei - árulta el, hogyan jött létre az önálló estje.

Mint mondta, nem áll távol tőle, hogy írjon, de magának még nem írt szerepet. - Eszenyi Enikő biztatott, hogy készítsem el, így elkezdtem írni, majd rendezni. Amikor már majdnem teljesen kész volt, akkor Marton tanár úr mindennap bejött, megnézte, véleményezte, végül elkészült a Mondjad, Atikám! című önálló estem.

Gyerekként gyakran járt Veszprémben. - Gyerekkoromban minden nyaramat Káptalanfüreden töltöttem a dédapám által épített kőházban, amit a mai napig látogatunk. Amikor kicsit nagyobbak lettünk a testvéreimmel, gyakran bebuszoztunk Veszprémbe, hogy itt mászkáljunk. Később többször voltam színházban is mint néző, hogy lássam nagyon jó barátomat, Trokán Annát a színpadon.

Gyönyörű város Veszprém - jegyezte meg. - Porga Gyula régi barátja édesapámnak. Szeretem, amilyen megszállottsággal irányítja ezt a várost a polgármester, ahogy Veszprémhez viszonyul.

Több fontos projektben is benne van, amik persze erősen kötődnek a színházhoz. - Ifj. Vidnyánszky Attilával és Kovács Adriánnal van egy alkotói triónk, a Sztalker Csoport. Ez egy képzeletbeli társulat. Bárhol, bármilyen munkát végzünk, azt a csoport szellemiségében tesszük. Erre azért van szükség, hogy a művészetünk ne széttartó legyen, hanem mindig egy irányba mutasson egy általunk meghatározott ars poetica irányába.

A csoporton belül két mellékág is található. - Az egyik a Sztalker Suli, ami egy tudatos jelenlétet oktató színi iskola minden évben 80 gyereknek. Ezt már hat éve csináljuk. A másik a Poket zsebkönyvek projekt, aminek Grecsó Krisztián az irodalmi vezetője. Az a missziónk, hogy régi kóla automatákat felújítva prémium minőségű zsebkönyveket értékesítünk. Tavaly április óta több mint hetvenezer könyvet vettek ki ezekből az automatákból. Minden várakozásunkat felülmúlja ez a szám. Rengeteg vidéki városból jelentkeznek, hogy szeretnének ilyen automatát, többek között Veszprémből is.

Hogyan látja magát 5, 10 év múlva - kérdeztük. - Szeretnék tovább dolgozni a Sztalker Csoporttal. Nagyon fontos az is, hogy lássam egyesével, hogy a suliból kilépő gyerekeknek van útjuk és van kellő önismeretük az élethez. Osztály szinten maradjon meg a közösség. Szeretném, hogy minden nagyvárosba megjelenjen a zsebkönyv automata. Magánéletileg már nem vagyok ennyire tudatos, ott inkább sodródom. Minden időmet a színházban töltöm, abszolút hivatásként kezelem. Nagyon hiszek abban, hogy ez tud adni és segíteni az embereknek. Amikor nem színházzal foglalkozom, mindig azt érzem, hogy valamit rosszul csinálok.

A Mondjad, Atikám! leírása: http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Mondjad-Atikam

Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Mai műsor
19:00 Jövőre veled, ugyanitt (II. rész) Latinovits-Bujtor Játékszín
Műsornaptár
×
Mai műsor
19:00 Jövőre veled, ugyanitt (II. rész) Latinovits-Bujtor Játékszín
Színház TV