Lukács Sándor: Nagyon örülök ennek a szerepnek
2019. február 8.
Mint minden nagy klasszikusnak, ennek is többrétegű a tartalma. Mindenek előtt az álszentségről szól, ami minden korra jellemző – beszélt a Tartuffe című előadásról Lukács Sándor.
Lukács Sándor: Nagyon örülök ennek a szerepnek
A világirodalom tíz legjobb drámája között szerepel a Tartuffe. Most, hogy mélyebben alámerültem a darabban, egyre inkább meggyőződöm róla, hogy ez így van. Olyan komédiát írt Molière, ami rendkívül megérinti a színészt és reméljük, így érez majd a néző is. Hullámzik a mű. Egyszer mosolyogni, nevetni lehet az előadáson, jóízűen konstatálni a szatíra és a humor jegyeit, a következő pillanatokban pedig vészjóslóan megfordul és éles drámai szituációba csap át a történet. Rendkívül izgalmas, jól megszerkesztett előadás. Ez a hullámzás igaz Orgon szerepére is, akinek eljátszása még kimaradt az életemből. Nagyon örülök ennek a szerepnek – mondta Lukács Sándor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész.

– 45 évig dolgoztam együtt Marton Lászlóval, sok felejthetetlen nagy előadást készítettünk. Egyik első szerepem pont egy Molière darabhoz, a Nők iskolájához kapcsolódik, amit szintén Marton László rendezett. Nagy energiákkal és szeretettel jöttem Veszprémbe Oberfrank Pál meghívásának eleget téve. Otthonosan érzem magam a színházban.

Egy szerepet sem szabad félvállról venni – vallja Lukács Sándor.
– Mindegy, milyen díjat kapott egy színész, vagy mennyi időt töltött a pályán, minden szerepet elölről kell kezdeni. Nem szabad a múltra, a tapasztalatokra hagyatkozni, tiszta lappal kell elkezdeni a munkát. A rutin a színészi kondíció fenntartására jó, hogy az előadás ideje alatt megfelelő állapotba kerüljön a színész, alkalmas legyen a feladata elvégzésére.

Mint minden nagy klasszikusnak, ennek is többrétegű a tartalma. Mindenek előtt az álszentségről szól, ami minden korra jellemző – vélekedett. – Mindig vannak álszentek, akik kifelé azt sugározzák, hogy milyen pozitívak, humanisták, remek figurák, közben a legaljasabb árulásokra is képesek. Aki ezt az előadást megnézi, okulni fog a saját életére nézve is és talán több tapasztalatot szerez a sokszínű emberekről, akik kellő körültekintés nélkül átverhetik.

Orgon szinte beleszeret Tartuffe-be, mindenki elé helyezi, még a családja, és a gyermeke fölé is. Azt akarja, hogy a lánya is az övé legyen, a vagyonát is odaadja neki. Egészen megbabonázza ez a tehetséges gonosztevő. Amikor Orgon rájön, hogy átverték, akkor lecsap a sors mindenkori igazságszolgáltató kegye – foglalta össze a történetet.

Ami pedig a próbákat illeti, nagyon jó hangulatúak – mondta. – A fiatalok és nagy művészek kapcsolat rendkívül termékeny. Egy nagyon jó közegű, kellemes hely a Veszprémi Petőfi Színház. Ősszel már jártam itt az önálló estemmel. Nagyon kellemes élményeket szereztem a színház és a közönség részéről egyaránt. Éreztem, hogy figyelnek, érdekli őket az előadás.

Veszprém sem idegen számára, sok szép élmény köti ide. – Természetesen a városban is jártam már, de a legtöbb élményt a 80-as évek televíziós fesztiváljai alatt szereztem itt. Ha nincs előadásom máshol, általában itt maradok Veszprémben, a délutánok pedig belvárosi sétával telnek ilyenkor.
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Színház TV