A színész hozza magával az állapotát, erre nem lehet felkészülni
2019. február 8.
Több változatban is láttam már Tartuffe előadást, de még nem játszottam. Ez a mű a világ drámairodalmában a Hamlet, a Három nővér és a Faust mellé tehető. Szerteágazó, bonyolult jellemű alkotás, természetesen sokféleképpen el lehet játszani – vélekedett a darabról Gáspár Sándor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színész, érdemes művész.
A színész hozza magával az állapotát, erre nem lehet felkészülni
– A darabot Marton László rendezi, akivel már több mint harminc éve nem dolgoztam együtt. A Vígszínházban, pályakezdőként több jelentős közös munkánk volt. Az akkori fiatal, ambiciózus emberből egy nagy tudású bölcs mester lett mára. A próbák alatt is jó energiákat tapasztaltam. Minden szerepnek az összetettségét próbálja kibontani velünk. Nem a sémákat szeretnénk eljátszani, a figurákat nem egy ecsetvonással rajzoljuk meg, hanem többféle színnel, többféle igazsággal – beszélt a rendezői munkáról.

Varázslatos szereposztásban kerül színre a Tartuffe Veszprémben.
– A tapasztalt színészek – nevezzük így magunkat – és a tapasztalatlan fiatal energiák közösen egy jó "koktélt" alkotnak, amit nem csak mi érzünk, hanem a nézők is szeretni fogják a végeredményt és érdekesnek találják - vélekedett ezzel kapcsolatban.

A színész hozza magával az állapotát, erre nem lehet felkészülni – árulta el Gáspár Sándor.
– A tapasztalat, a rutin egy bizonyos munkaszinten már nem befolyásol semmit. A tisztelettel sem megyünk semmire. A színész állapota mindig jelen idejű. Ahhoz, hogy a Tartuffe szerepéhez megérkezzek, be kell járnom egy utat, ami Marton László szemében alkalmassá tesz arra, hogy elképzelje velem a darabot. Ezek a nagy feladatok adnak lehetőséget egy színésznek megújulásra, hogy leporolja magát és újra csupa jó energiákkal folytassa a dolgát. Szerencsés helyzetben vagyok, mert csupa olyan munka van a jelenemben, ami szellemileg és fizikailag egyaránt karban tart.

Mint mondta, a színész a jelen idejében létezik, a tanulás pedig épp olyan lényeges, mint 25 éves korában. – Azok a színészek állnak előttem példaként, akik nem sémákban gondolkodnak, hanem úgy építik fel a szerepüket és olyan dolgokat hoznak létre minden alkalommal, ami még nem volt a színészi palettájukon – osztotta meg velünk.

Saját idegrendszerünk és testünk a mi munkahelyünk – beszélt a színész létről. – Nem tudjuk megtenni, hogy a színházban hagyjuk a munkát. Ez a kettő így nem elválasztható. A napi próba a színházból kilépve elkezd tovább erjedni, alakulni az ember lelkében. Sok magányos időtöltés a színésznek magával lenni.

– Úgy érzem, hogy egy nagyon értékes, szórakoztató és elgondolkodtató előadás lehet a Tartuffe és szakmai értelemben is sok meglepetést tartalmazhat – vetítette előre.

– Sokat járok Veszprémbe, hiszen részben a Balaton mellett lakom. Szeretek csavarogni ebben a városban. A várban például úgy érzem magam, mintha elkalandoznék a történelemben. A terveim között szerepel, hogy ne csak az épületeket csodáljam, hanem megnézzek egy-egy kiállítást, koncerteket hallgassak meg – tudtuk meg kapcsolatát a várossal. Megígérte azt is, hogy a Veszprémi Petőfi Színházba nézőként is eljön megtekinteni egy előadást, hiszen egy színésznek arra van a legkevesebb ideje, hogy színházba járjon.
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Színház TV