Elképzelte már, mihez kezd, ha megnyeri a főnyereményt a lottón?
2018. október 30.
Spiró György komédiájából megismerhetünk egy víziót, amelyet Tóth Géza állított színpadra. A Karaván Színház koprodukciós előadása a Latinovits-Bujtor Játékszínben Nyári Szilvia és Nyári Oszkár szereplésével.
Elképzelte már, mihez kezd, ha megnyeri a főnyereményt a lottón?
A remény adója. Mindannyian arra várunk, hogy egyszer csak ránk mosolyog a szerencse. Sokan közülünk hétről hétre öt számra, öt kicsi ikszre bízzuk; és abban reménykedünk, hogy hátha a mi számainkat húzzák ki. Hogy ha nyernénk, megoldódna az életünk lakhatásunk, sárgacsekkjeink megszűnnének, utaznánk, adnánk a rokonoknak, barátainknak belőle, mi okosan befektetnénk.

A Prah két szereplőjével, egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: Öttalálatosuk van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Kakaó-Prahos dobozba dugják az öttalálatos szelvényt. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat. A házaspár nem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: hisz már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem.

2000-ben a párommal vonaton utaztunk Marosvásárhelyre. A tízórás út közben valahogy felmerült, hogy mit csinálnánk, ha ötösünk lenne. A végére annyira elszontyolodtunk, hogy azt gondoltam, ezt megírom. Öt évig tartott - emlékezett vissza a darab megszületésére Spiró György. - Kezdetben egy buszmegálló volt a helyszín legalább huszonöt szereplővel. Aztán egyre fogytak a szereplők, végül maradt egy konyha meg egy negyvenes házaspár. Nyertek hatszázmilliót. Nem lövöm le a poént - ajánlotta az előadást.

A házaspárt Nyári Szilvia és Nyári Oszkár játssza, akik pályájuk kezdete óta a kaposvári Csiky Gergely Színház tagjai. Az évek során sokszor játszottak ugyanabban a színdarabban, de ez az első alkalom, hogy kétszereplős előadásban partnerek. Rendkívüli egymásra figyelés, a másik iránti szakmai bizalom, közös gondolkodás, azonos ízlés szükséges egy ilyen előadás létrejöttéhez. A próbák idején a szövegtanulást, az előadásokra való felkészülést megkönnyíti számukra, hogy bárhol, bármikor megtehetik, hiszen a való életben is házaspárt alkotnak. Az előadás létrehozója a Karaván Színház, melyet Oszkár álmodott meg és hozott létre 18 évvel ezelőtt. Az előadás rendezője Tóth Géza, aki ugyancsak kaposvári színművész, állandó társuk a munkában. Mindkettőjük életében fontos helyszín Veszprém városa, de Spiró György PRAH című komédiájával most először mutatkoznak be a Veszprémi Petőfi Színház közönségének.

Bemutató: 2018. november 3., szombat - Latinovits-Bujtor Játékszín

További előadások: http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Prah