Kiállítással emlékezünk az I. világháborúban elesettekre
2018. szeptember 28.
A Krajcáros Alapítvány 25 éve dolgozik azért, hogy méltó módon emlékezzen meg az I. világháborúban elesettekről. Kiállításuk most a Veszprémi Petőfi Színházban tekinthető meg.
Kiállítással emlékezünk az I. világháborúban elesettekre
1914 és 1918 között 15 millió ember halálát okozta az I. világháború. Az ő emléküket őrzi tevékenységével az idén negyed évszázados Krajcár Alapítvány. – Festményeken, tárgyakon keresztül szeretnénk emlékezni azokra, akik az országért küzdöttek, harcoltak, amikor úgy rendelte a sorsuk – húzta alá Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a csütörtöki kiállítás megnyitó alkalmával.

A képek között Pocsai Julianna festőművész alkotásai is megtekinthetők, aki megnyitó beszédében felidézte, hogy a Krajcáros Alapítvány 25 éve dolgozik azért, hogy méltó emléket állítson az I. világháború emlékére. Jelenleg 270 festmény, tárgy gyűlt össze és szerepel a különböző kiállításokon, amelynek 47. állomása a Veszprémi Petőfi Színház. Eddig 75 festőművész csatlakozott a projekthez, lengyel, szlovák, ukrán és magyar kortárs művészek készítik az alkotásokat.

Emlékeztetett, 1918. november 11-én 11:11 órakor írták alá a fegyverszüneti megállapodást, erre emlékezve minden november 11-én 11 óra 11 perckor nemzetközi gyertyagyújtást tartanak, amihez színházunk is csatlakozik.

A kiállítás anyagának egy részét biztosító Gráczki László köszöntőjében kiemelte, céljuk a háború véres eseményeinek bemutatása, amiket felelevenítenek a színház előcsarnokában lévő festmények, tárgyak, eszközök.

A 2018. október 22-ig megtekinthető kiállítás anyagait a Krajcáros Alapítvány gyűjteménye, valamint a Méretes Szabóság, a Megyei Levéltár, illetve Gráczki László, dr. Herth Viktória, dr. Próder József és Nádasy Gábor biztosította.

Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Színház TV