Hivatalosan is megnyílt a 2018/2019-es országos színházi évad
2018. szeptember 12.
Az elsőként a Veszprémi Petőfi Színház igazgatójának, Oberfrank Pálnak kezdeményezéseként, a Magyar Művészeti Akadémia által életre hívott és Veszprémben megrendezett „Párbeszéd a magyar előadó-művészet fejlődéséért” konferencia és országos színházi évadnyitó új állomásához érkezett.
Hivatalosan is megnyílt a 2018/2019-es országos színházi évad
A tatabányai Jászai Mari Színház adott otthont a Párbeszéd a magyar színházak jövőjéről címmel meghirdetett konferenciának a napokban, valamint az Országos Színházi Évadnyitó gálának. Utóbbi keretében adták át a Kaszás Attila-díjat is - számolt be az eseményről a KEMMA.hu.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően Veszprém, Debrecen, Kecskemét és Győr után idén Tatabányán szerveztek szakmai konferenciát a magyar színházak jövőjéről az évadnyitó napján. A résztvevők reggeltől külön szekciókban vitatták meg a teátrumokkal kapcsolatban felmerülő legsürgősebb kérdéseket. A szekciókban szó volt arról, hogy egy arculatváltással érdemes legyőzni a régi beidegződéseket. A résztvevők arról is vitatkoztak, hogy a színházak érdekeit az szolgálja-e jobban, ha művész, vagy ha menedzserigazgató áll az élükön, végül arra jutottak, az elhivatottság és a tehetség határozza meg munkájuk eredményességét. Szó volt a művészek és a színházi dolgozók foglalkoztatási kérdéseiről is, miszerint a műszaki dolgozók pályaelhagyása komoly működési nehézséget, kockázatot jelent. A konferencia folyamán beszéltek még a a kritikák közönségre gyakorolt hatásáról is. ,

Kiss B. Atilla, a Magyar Művészeti Akadémia elnökségi tagja köszöntőjében azt nevezte az ötödik alkalommal megrendezett konferencia legnagyobb eredményének, hogy a kialakult párbeszéd ma már a folyamatos szakmai konzultáció alapja lehet. Hozzátette, “remélhetőleg megmarad a szokás, hogy színházi évad egy széles szakmai fórummal induljon" - ismertette az elhangzottakat a szinhaz.org.

A Kossuth-díjas művész elmondta, hogy az elmúlt öt évben több jelentős változás történt, példaként a 65 év feletti művészek számára biztosított életjáradékot említette; a havi 120 ezer forint körüli juttatást több mint ezer ember kapja. Kiss B. Attila szólt arról is, hogy idén szeptemberben indult be egy hároméves ösztöndíjprogram, amely 50 éves korig pályázható meg és akkora összegű havi támogatást – havonta bruttó 200 ezer forintot – biztosít, amellyel már érdemi művészeti tevékenység folytatható: “Ilyen jellegű támogatás Klebersberg óta egyedülálló a magyar művészszférában” – fogalmazott köszöntőjében.

A nap zárásaként megtartották az Országos Színházi Évadnyitó gálaműsorát, amelynek részeként átadták az idei Kaszás Attila-díjat, ami Nagy Csongor Zsolt színművész, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagja vehetett át.

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerése, valamint Kaszás Attila színész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja. Odaítélésekor a jelölt művészeti teljesítményén túl a társulatban vállalt közösségépítő szerepét is értékelik. A díjat tizenegyedik alkalommal adták át.
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Színház TV