Igaz mese a színpadon
2018. március 9.
Óriási várakozás előzte meg Eric Toledano – Oliver Nakache Életrevalók című bemutatóját Horgas Ádám rendezésében, ennek megfelelően zúgó taps zárta a premiert péntek este a Veszprémi Petőfi Színházban.
Igaz mese a színpadon
A megható történet egy különös pár – egy kerekesszékre ítélt arisztokrata és ápolója, a külvárosi szegénynegyedben élő, börtönviselt fiatalember – őszinte barátságáról, előítéletekkel leszámoló kapcsolatáról szól. A 2011-ben készült Életrevalók című film megtörtént eseményt dolgoz föl.

Philippe Pozzo di Borgo, a nagy múltú Pommery pezsgőgyár ügyvezető igazgatója 1993-ban egy siklóernyős baleset következtében nyaktól lefelé megbénul. 42 évesen szembe kell néznie a kirekesztettség és a tehetetlenség érzésével. Ezzel az érzéssel szembesül a bevándorló Abdel is, akit viszont származása, szociális helyzete miatt vet ki magából a társadalom. Talán ezért is őt választja Philippe az ápolójának a több tucat jelentkező közül.

Egymásra találásukról később mindketten könyvet írnak, dokumentum- és játékfilm is készül róluk. Egymás elfogadásának tanulságos meséje ez, melynek magyar színpadi adaptációját a Játékszín közönsége után a Veszprémi Petőfi Színház közönsége láthat először!

Az Életrevalók című darabot a budapesti Játékszín előadásában láthatja a veszprémi közönség.

Ez az előadás nagyon népszerű elsősorban Horgas Ádám rendezésének köszönhetően, hiszen összhatásában lehet nagyon szórakoztató, de a történet igazi hátterében nagyon súlyos társadalmi kérdésekről van szó – véli Hirtling István, akit Philippe szerepében láthatunk. – A két főszereplő, két külön világ. Az egyik egy hátrányos helyzetű család gyereke, aki börtönbüntetése után megpróbál boldogulni és megkapaszkodni a többségi társadalomban, a másik oldalon egy tolószékbe kényszerült milliomos férfi, aki kiszolgáltatva, más emberek jóindulatára és segítségére szorul, hogy egyáltalán életben maradhasson. A két karakter nem egy tipikus vígjáték alapfigurái, de a viszonyukból időnként komikus helyzetek adódnak, amin a néző „jót röhög”. A mi szándékunk, erről a történetről nagyon komolyan beszélni, és örülnénk, ha a nézők azzal az érzéssel állnának fel az előadás után, hogy amíg emberek képesek a megértés szándékával felemelni tekintetüket egymásra és képesek megfogni egymás kezét, addig nagy baj nem lehet. Nincs olyan élethelyzet, amiben ne lenne egy kis reménysugár a javulásra – mesélt a darabról a színész.

Vadász Gábor (Driss) számára pontosan ugyanolyan vidéken játszani, mint Budapesten. – Egy-egy színpadnak csak a mérete lehet más. A mi odaadásunkban nem lehet különbség, a közönség pedig mindenütt ugyanazért jön be: hogy kikapcsolódjon, vagy éppen bekapcsolódjon egy történetbe és két órára elrepüljön egy másik világba. Tavalyi, fővárosi bemutatkozásom előtt éveket töltöttem a Békéscsabai Jókai Színházban. Én ott lettem színész, ahogy Pesten is az vagyok, ahol a néző pont ugyanolyan hálás a jó előadásért. Miért lenne más ez Veszprémben? Boldogan megyek – hangoztatta a bemutató előtt.

Az Életrevalók egy kiemelkedően fontos előadás az életemben – húzta alá Horgas Ádám rendező. – Olyan alapvető emberi értékekről mesél a darab, melyek számomra nagyon fontosak és irányt mutatóak. Csodálatos munkafolyamat eredményeképp született meg, mely során a produkcióban dolgozó emberek valóságos kis családdá forrottak össze. Úgy érzem, a köztük lévő szeretet átsüt az előadáson, és ez olyan plusz tartalmakat tesz hozzá, ami az Életrevalókat a közönség egyik kedvencévé tette, és a szakma is díjakkal jutalmazta. Remélem, a veszprémi közönség is ugyanolyan szeretettel fogadja majd, amilyennel mi készülünk erre a vendégszereplésre – bizakodott.

(Fotó: Ambrus Marcsi)