Párhuzam a múlt és a jelen háborúi közt
2018. február 12.
Néhány nappal a premier előtt a főszereplő színpadi balesete következtében bizonytalannak tűnt a Kurázsi mama és gyermekei február 9-i bemutatója, de Börcsök Enikő végül erős fájdalmai ellenére is vállalta a fellépést és kiemelkedő alakítással nyűgözte le a veszprémi közönséget.
Párhuzam a múlt és a jelen háborúi közt
Csodálatos estén vagyunk túl – köszöntötte a stábot Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója a premiert követően, hozzátéve, nagyszerű, bátor előadást láthatott a közönség. Meghatódva mondott köszönetet a főszereplőnek, hogy elfogadta a meghívását, aminek plusz érzelmi töltetet adott, hogy egykor mindketten Marton László osztályába jártak, együtt indultak el a színészi pályán, ennyi év után pedig közös produkción dolgozhattak.

Börcsök Enikő (Jászai-díjas, Érdemes művész) úgy fogalmazott ugyanekkor, hogy hatalmas élmény volt számára az itt kapott kedvesség. – Köszönöm, hogy elfogadtatok, szerettetek, segítettetek mindenben, nem volt nehéz dolgom – jegyezte meg.

Funtek Frigyes rendező elmondása szerint több mint harminc éves álma valósult meg ezzel az előadással. – Ehhez találkozni kellett egy akarattal a színház részéről és találkozni kellett Börcsök Enikővel, akinél jobb Kurázsi mama nincs az európai színpadokon – mondta megjegyezve még, most lesz 60 éves és ez egy csodálatos születésnap.

Nagy Károly apátkanonok, a színház lelki vezetője úgy fogalmazott a bemutató után, hogy sajnos napjainkra is igaz, hogy a béke harangjai elnémultak. - A jelenbe lépett be ez a mű, ez a mi háborúnk – húzta alá. – Azt kívánom, hogy ez az előadás sugározza a békét és minden néző érezze át, hogy védenünk kell azt.

Brecht a háború képtelenségét állítja elénk Kurázsi mama és gyermekei című művében, mely a vallásháborúnak mondott 30 éves háború idején játszódik ugyan, de a háttérben, mint mindig gazdasági érdekek állnak. Kurázsi mama, Fierling Anna, a markotányos nő számára, ha kicsiben is, a háború ugyancsak üzlet, megélhetés, ahonnan élve kell kikerülni. Ez egy embertelen, mégis – sajnos - nagyon is emberi világ, mely elpusztítja a kulturális értékeket és magukat az embereket is. A főhősnőt elvakítja a nyerészkedés, a túlélésért való küzdelem, eszelős makacssággal űzi mesterségét egy olyan világban, ahol minden felborult. Ahol a békére vágyó ember nem kap bizalmat mondván, békében „nincs becsületszó, nincs hűség, nincs hit, nincs egy szemernyi tisztesség… hiszen rég nem volt háború. Honnan is volna erkölcs... A béke disznóól, rend csak a háborúban van. Békében a nép elvadul… nevük sincs az embereknek, magukat se ismerik. Csak háborúban vannak tisztességes lajstromok.., mert rend nélkül nincsen háború!...Mint minden jónak, a háborúnak is nehéz a kezdete. Ha aztán nekilendül… az emberek már a békétől ijednek meg, mert össze kell számlálni a veszteséget. Mégis előbb a háborútól riadoznak. Új még nekik.” Rémisztő kép. Ijesztő parabola…

Előadás időpontok: http://www.petofiszinhaz.hu/Eloadasok/Havi-musor/Kurazsi-mama-es-gyermekei