Játszom a képekkel
2018. február 9.
Tóth József festőművész alkotásai tekinthetők meg a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában februári premier előadásunk kapcsán. A megnyitót csütörtökön tartottuk.
Játszom a képekkel
Oberfrank Pál színházigazgató megnyitó beszédét követően Funtek Frigyes rendező egy verssel köszöntötte a művészt.

Mindig festek. Amikor csak szabadidőm van. Játszom a képekkel, lealapozok valamit, majd a foltokból alakítom tovább - árulta el technikáját Tóth József. - Nem tervezem el előre, hogy mit készítek. Mindig a véletlen adja. Valami folt, figura - folytatta érdeklődésünkre. Megtudtuk azt is, hogy korábban díszletfestőként dolgozott, 46 méteres vásznakat kellett kézzel lefesteni. - Most maradtak a kisebb vásznak a szobában - mondta mosolyogva, megjegyezve, a színház ma is fontos része az életének. Hozzátette még, nem ragad le egy stílusnál, mindig keres valami újat - ez a kiállításra hozott alkotásokon is nyomon követhető.

Tóth József 1988 és 1992 között a Rippl-Rónai Stúdió meghatározó alakja, majd 1996-tól a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja. A 90-es években bontakozott ki sajátos humorú, lírai képvilága. Sötét háttérre karcolt grafikai elemekből és érzékeny festői színeffektusokból rajzolódnak ki. Játékosan groteszk motívumai töredéklétet élő, apró is figurák és a tárgyi világra utaló környezet szürreális áttűnéseiben. Munkáit több egyéni és csoportos kiállításon láthatta már a közönség.

Tóth József kiállítása 2018. március 5-ig lesz látható a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában.