A Kincskereső kisködmönt szombaton mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban
2017. szeptember 15.
Móra Ferenc örökérvényű művét Oberfrank Pál rendezi, aki bízik abban, hogy a ”történet és a színház varázsa ezúttal is győzedelmeskedni fog.”

– beszélgetés Oberfrank Pállal –
A Kincskereső kisködmönt szombaton mutatják be a Veszprémi Petőfi Színházban
- Sok gyermek játszik az előadásban, ez nyilván többletmunkát is jelent a rendezőnek. A nézők felé fordulj, hangosabban beszélj! Ezek mind olyan instrukciók, melyeket a ”profiknak” nem kell elmondani...
Nem csodálnám, ha hulla fáradt lenne egy-egy próba végére.
- Valóban sok türelem kell a gyerekekhez és önmagamhoz is, hogy kezelni tudjam a helyzetet, hiszen szinte mindannyian most szerepelnek először színpadon. Ugyanakkor nagyon bájosak, eredetiek, kis egyéniségek, és persze nem feltétlenül a nyugodt-kiegyensúlyozott típusból.
- Kicsit pedagógusnak is kell lennie. Hogy érzi magát ebben a szerepben?
- Igen, de a pedagógiához nem értek. Nem tudom, hogy kell kezelni a mai gyerekeket. Sokat változott a világ. Abban bízom, hogy a történet és a színház varázsa végül győzedelmeskedik az öntörvényűségen.
- A színháztól nem idegen, hogy modern mesét állít színpadra. Az elmúlt évadban a Madarat tolláról című darab például egészen új keletű mese volt.
Mennyiben más egy már többször látott, kipróbált művet megrendezni?
- A Kincskereső kisködmön bár még színpadon nem volt, a filmváltozat régóta létezik. Klasszikus, régi történetről van szó. Nagyon szeretem ezt a világot. Rengeteg szépség van benne.
- Mennyiben értik, érzik a mai gyerekek vajon a Kincskereső kisködmön világát? Beszélgetett erről velük?
- Azt hiszem, a mai gyerekek is érzik, értik, korukhoz mérten a „mórai” világot, amely éppúgy gyermeki, kedves, mély és varázslatos világ, mint az övék. Szeretnek játszani, szerepelni, szeretik a fényt, a jelmezeket, a kulisszákat. A mi felelősségünk az, hogy bevezessük őket a színház világába, és hogy beléjük oltsunk valamiféle tiszteletet, alázatot a színház és egymás iránt, ez egyáltalán nem egyszerű feladat.
- Felnőtteknek vagy gyerekeknek szól-e majd a darab inkább?
- Mindkét generációt megfogja, megfoghatja a történet sok-sok szépségével, metaforáival, a képzelet gazdagságával, fájdalmaival, katartikus mozzanataival. A történet, a látvány, a zene elvarázsolja a nézőt csendes befogadói magányában. Édes-szomorkás történet ez.
- Mit üzen ez a darab a mai nézőknek elsősorban az ön rendezői felfogásában?
- Nem szeretek üzengetni. Mégis talán arról szól, hogy hagyjuk álmodozni magunkat, bátran képzelődjünk magunkban, működjön a fantáziánk, lássunk, érezzünk, hogy aztán megvilágosodva el tudjuk viselni az élet nehézségeit egymással, egymásért, egymásba kapaszkodva, egy nagy ködmön alá bújva, szeretetben, békében, elfogadással, együttérzéssel, megbocsátással, kiengeszteléssel, kiengesztelődéssel. Mert a ”szeretet az élet”.
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Műsornaptár
×
Mai műsor
A mai napon nincs előadás. Előadások
Színház TV